Close
115
  • Koh-I-Noor Blog

Desenul in creion – Ce presupune, materiale necesare si sfaturi utile

Sursa foto: AICI

Desenul in creion reprezinta o forma de manifestare a talentului creator. Imbunatatirea abilitatilor tale la desen presupune atat folosirea celor mai bune instrumente de lucru, inspiratia, cat si tehnica obtinuta din cunostintele celor cu mai multa experienta in domeniul artei.

Fiecare forma de exprimare creativa necesita timp pentru perfectionare, iar astazi te vom ajuta sa iti perfectionezi tehnica de desen prin o mai buna intelegere a principiilor care stau la baza acestuia.

Iata ce presupune tehnica desenului in creion, ce materiale de lucru este recomandat sa folosesti si cateva recomandari practice care te vor ajuta sa depasesti nivelul de incepator!

CUPRINS
Ce presupune desenul in creion?

Materiale necesare pentru desenul in creion

Sfaturi utile pentru un desen reusit

Exercitii simple pentru incepatori

Ce presupune desenul in creion?

Desenul in creion este monocromatic, ceea ce inseamna ca este realizat intr-o singura culoare, insa cu valori de luminozitate diferite. Factorii cheie pentru reusita unui desen sunt reprezentati de precizia cu care acesta este realizat, de luminozitate, de modul in care marginile si elementele de tranzitie sunt conturate.

Iata ce trebuie sa stii despre fiecare dintre acesti factori:

Precizia desenului in creion

Fiecare obiect sau figura reprezentata in cadrul desenului in creion are caracteristici distincte si o forma unica. Prin urmare, pentru a obtine rezultate realiste, este esential ca desenul realizat sa fie unul precis. Iata cum poti reusi acest lucru:

  • Daca esti dreptaci, se recomanda sa dai startul desenului in creion din partea stanga superioara, coborand treptat catre partea inferioara din dreapta pictogramei.
  • Daca esti stangaci, specialistii recomanda sa incepi desenul in partea dreapta superioara.
  • Astfel, palma ta se va odihni pe suprafata hartiei de desen si nu vei deteriora ceea ce a fost deja desenat.

Luminozitatea desenului in creion

Luminozitatea desenului in creion se refera la cat de deschise sau de intunecate sunt nuantele din fiecare zona a lucrarii. Acest factor are un rol esential in crearea iluziei formelor adanci si tridimensionale, pe o suprafata bidimensionala. Iata ce trebuie sa stii in aceasta etapa:

  • Cantitatea de presiune aplicata cu un creion determina valoarea luminozitatii unui desen. Mai multa presiune va crea o zona mai intunecata, iar o presiune mai mica va mentine zona respectiva a picturii mai luminoasa.
  • In plus, se recomanda utilizarea unor creioane de mai multe tarii in cazul in care se doreste realizarea unui desen cu valori diferite de luminozitate.
  • Creioanele foarte bine ascutite sunt ideale pentru zonele cu detalii mici ale desenului. In schimb, cele care marcheaza tranzitii usoare necesita utilizarea creioanelor neascutite.

Fiecare parte a desenului in creion trebuie sa fie examinata constant, pentru a identifica anumite diferente de luminozitate, in comparatie cu obiectul real pe care il desenezi. Astfel, poti efectua corecturile necesare, pe masura ce inaintezi cu lucrarea.

  • Daca dimensiunile sau diferentele dintre zonele intunecate si cele luminoase sunt mici, desenul va fi unul plat.
  • In schimb, atunci cand exista o diferenta mare intre zonele intunecate si cele luminoase, desenul va deveni mai vizibil, va avea volum si va dobandi adancime.
  • Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca obtii suficient contrast intre partile intunecate si cele luminoase ale desenului pentru ca acesta sa para bogat si intens.

Sursa foto

Materiale necesare pentru desenul in creion

Calitatea instrumentelor de lucru pe care le utilizezi influenteaza rezultatele obtinute in cazul unui desen realizat cu creioane speciale. Iata care sunt materialele din cadrul unui set de arta de care ai nevoie si factorii de care este bine sa tii cont pentru a le alege pe cele potrivite:

Blocuri si hartie pentru desen

Magazinele de specialitate pun la dispozitie diverse tipuri de blocuri si hartii in categoria produselor din hartie destinate artei. Iata ce trebuie sa stii despre cele porivite tehnicii de desen in creion:

  • Hartia speciala pentru desen este confectionata, de regula, fara acid, pentru ca durata sa de viata sa fie prelungita si sa nu existe riscul ingalbenirii acesteia in timp.
  • Cele mai bune blocuri de desen speciale sunt cele care au coperta confectionata din carton dur. Acest material se dovedeste a fi util in special atunci cand alegi sa desenezi in aer liber sau atunci cand ai nevoie de un suport pentru desene, indiferent de locatia in care vrei sa lucrezi.
  • Foaia de desen utilizata frecvent in cazul operelor realizate in creion este cea subtire, de 90g/m2, spre deosebire de cea groasa, de 160 g/m2 utilizata in cazul desenelor realizate cu acuarele.
  • Pentru inceput, este indicat sa optezi pentru foile de desen de tip A4, cu textura foarte fina, care permit realizarea unor linii de hasura simple, specifice desenului in creion. Nu trebuie sa optezi pentru cele foarte fine, aproape lucioase, ci pentru cele fine, dar cu aspect mat.

Creioane pentru desen

Atat incepatorii cat si cei care vor sa isi perfectioneze tehnica desenului in creion au nevoie de cateva tipuri de creioane pentru arta. Acestea fac parte din cateva mari categorii, in functie de duritate:

  • Creioanele de tip H sunt foarte dure, fiind ideale atunci cand trebuie sa realizezi o hasura foarte fina sau sa evidentiezi zonele luminoase ale desenului. Creioanele grafit HB sunt cele mai frecvent utilizate din categoria creioanelor H, fiind cele cu duritatea cea mai scazuta.
  • In schimb, creioanele tip B sunt prevazute cu mine moi, utile in hasurarea zonelor intunecate ale desenului. Creioanele Jumbo B si 2B sunt cele mai recomandate celor care incep sa lucreze tehnica desenului in creion.
  • Cu toate acestea, daca vrei sa realizezi de la inceput si desene cu zone foarte intunecate, este bine sa ai la indemana si creioane Triograph 5B sau 6B.
  • Poti utiliza atat creioane mecanice cat si clasice, in functie de preferinte si de necesitatile proiectului la care lucrezi.

Instrumente de sters

Dat fiind faptul ca nu exista perfectiune din start, indiferent de tipul operei de arta pe care vrei sa o realizezi, este important sa stii ca un desen in creion reusit presupune si numeroase etape in care vei sterge parti ale lucrarii tale. Pentru aceasta, vei avea nevoie de produse bune din categoria gume si ascutitori:

  • Pentru a nu afecta calitatea intregului desen, este important sa ai la dispozitie o radiera de calitate foarte buna, care nu lasa urme si care nu influenteaza precizia desenului obtinut.
  • Pe langa gumele de sters clasice, de calitate superioara, este indicat sa ai la indemana si una plastica. Aceasta se utilizeaza, de regula, pentru desenele in carbune, dar functioneaza bine si in cazul celor realizate in creion. Avantajul acesteia este reprezentat de faptul ca poate fi modelata pentru a o utiliza in orice tip de spatiu, ajutandu-te sa stergi chiar si cele mai fine elemente ale desenelor tale.

Instrumente de ascutit

Pentru a putea utiliza creioanele alese pentru desen timp indelungat si a le mentine ascutite atunci cand este necesar, trebuie sa ai la indemana si cele mai bune instrumente de ascutit:

  • Este recomandat sa optezi pentru ascutitori realizate din metal, intrucat acestea rezista foarte bine in timp.
  • Cele cu doua intrari sunt ideale, intrucat le poti folosi atat pentru creioanele de dimensiuni clasice, cat si pentru cele de dimensiuni mari.

Alte instrumente necesare

  • Un artist adevarat trebuie sa aiba si o mapa din carton pentru portofoliu.
  • In plus, in anumite situatii vei avea nevoie si de un cuter pentru a taia hartia de desen, in functie de necesitati.
  • Mai mult decat atat, chiar si cel mai talentat pictor are momente in care nu poate realiza o linie perfect dreapta cu mana libera, motiv pentru care este recomandat sa ai la indemana si o rigla simpla, pentru a depasi astfel de obstacole.

Sfaturi utile pentru un desen reusit

Acum ca ai descoperit principalele materiale de care ai nevoie pentru desenul in creion, iata cateva sfaturi utile, care te vor ajuta sa iti perfectionezi tehnica:

  • Da startul oricarui nou proiect cu o schita – Atunci cand incepi un desen in creion, este indicat sa realizezi intai conturul de baza.
    • Astfel, vei beneficia de precizie asupra operei pe care o vei realiza, avand posibilitatea de a corecta pe parcurs, micile greseli.
    • Realizeaza acest contur in nuante deschise, pentru a fi mai usor de corectat, atunci cand este cazul, fara a afecta hartia de desen pe care realizezi opera de arta.
  • Pastreaza contactul vizual cu obiectul pe care il desenezi – Atunci cand esti la inceput, de regula, realizezi desene in creion pornind de la obiecte deja desenate.
    • Pentru a realiza o reproducere cat mai exacta a desenului de referinta, in special atunci cand esti la inceput, este important sa mentii cat mai mult contactul vizual cu acesta.
    •  Pe masura ce vei deveni mai experimentat, iti vei putea utiliza imaginatia mai mult, pentru a crea un contur natural al propriului desen.
  • Rabdarea este necesara pentru a obtine cele mai bune rezultate – De cele mai multe ori, conturul de baza nu poate fi perfect de la prima incercare, in special atunci cand esti incepator in arta desenului in creion.
    • Din acest motiv, trebuie sa ai rabdare si sa aloci timpul necesar fiecarei etape a lucrarii, pentru a realiza corecturile necesare.
    • Nu este indicat sa faci compromisuri in ceea ce priveste calitatea desenului tau, pentru a ajunge mai repede la rezultatul final.
    • Bucura-te de fiecare pas, deseneaza cu placere chiar si atunci cand gresesti si astfel, iti vei perfectiona tehnica de desen, in fiecare zi.

Sursa foto

Exercitii simple pentru incepatori

Acum ca ai descoperit sfaturile utile care te pot ajuta sa iti perfectionezi treptat tehnica de desen, iata cateva exercitii simple pentru incepatori, pe care le poti incerca chiar acum:

  • Daca nu reusesti inca sa realizezi linii drepte si nu vrei sa folosesti rigla, poti invata sa faci acest lucru realizand linii scurte, cu care esti deja obisnuit. Daca poti face aceste linii scurte drepte, pe parcurs le poti imbina perfect, pentru a obtine conturul de care ai nevoie.
  • Invata sa iti relaxezi mana, in timp ce desenezi. Astfel, vei putea realiza schite rapid si liber, axandu-te pe rezultatul final pe care vrei sa il obtii, fara a ramane blocat pe ceea ce nu poti desena inca.
  • Nu este nimic gresit in a personaliza propriile desene, chiar si atunci cand incerci sa reproduci alte opere. Schiteaza obiecte in fiecare zi, fara a te gandi prea mult la rezultate, pentru ca mana ta sa se obisnuiasca sa deseneze natural. Ulterior, vei putea perfectiona schitele initiale, pe masura ce devii mai sigur si mai experimentat.
  • Invata sa te joci cu proportiile unui desen – Daca nu reusesti sa reproduci exact proportiile desenului de referinta, nu te opri din desenat. Continua sa creezi conturul lucrarii la proportiile obtinute in acel moment. Apoi, repeta realizarea desenului la noile proportii, pe care ai vrut sa le obtii initial. Vei fi mai relaxat si astfel, vei putea obtine rezultatele dorite.

Sursa foto

Prin urmare, desenul in creion reprezinta o forma de exprimare artistica, care necesita perfectionare. Ai rabdare si incredere in talentul tau, exerseaza constant, alege cele mai bune instrumente de lucru pentru hobby-ul tau si nu uita sa fii creativ!

Related Posts

6 thoughts on “Desenul in creion – Ce presupune, materiale necesare si sfaturi utile

  1. savu andreea

    Recomand cu incredere produsele.Sunt de foarte buna calitate iar pe mine m au ajutat extraordinar de mult pentru a invata sa desenez in creion in urma unu curs facut online pe site ulwww.pencildrawingmadeeasy.com,recomand cu incredere atat produsele cat si informatiile pe care le contine acest site.

    1. Maravela Alina

      Buna ziua, pentru a intinde mina creionului pe hartie recomandam creioanele de hartie:
      – cod K9477 Creion din hartie pt intins culoare MIC Φ7mm L120mm
      – cod K9478 Creion din hartie pt intins culoare MARE Φ12mm L147mm
      Spor la creat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *