Close
2
  • Koh-I-Noor Blog

Ce este fixativul și cum să îl folosești

Fixativul pentru arta este o soluție care vă va proteja desenele realizate cu pastel, cretă, cărbune sau materiale asemănătoare pe bază de praf. Filtrul UV conținut în fixativ va asigura rezistența culorilor. Aceasta înseamnă că nuanțele desenului nu se vor estompa cu timpul.

Fixativul este o soluție dizolvantă din rășină adecvată, utilizată pentru fixarea suprafeței de desen. Produsul va păstra desenul și după ce culorile se vor usca, desenul este protejat împotriva petelor și nu poate fi șters sau frecat.

Pulverizarea se aplică prin uniform de la o distanța de aproximativ 20-30 cm într-unul sau mai multe straturi subtiri. Fixativul într-o formă lichidă poate fi aplicat de un vaporizator sau, ușor, cu o pensulă (pe reversul desenului). În mod ideal, fixativul trebuie utilizat în aer liber sau într-o cameră bine ventilată. Se recomandă mai întâi testarea procedurii de fixare înainte de aplicarea efectivă a produsului pe lucrare, pentru a preveni eventualele deteriorări ale desenului original. Stratul fixativ cu filtru UV poate afecta parțial aspectul final al desenului sau al picturii.

Dacă trebuie să vă reparați desenul, nu folosiți pixuri, instrumente cu varf din fetru sau markere. Acestea se vor intinde sau vor schimba culoarea după aplicarea fixativului. Aplicarea multiplă a fixativului sau a unui strat mai gros va face desenul să se întunece, cu rezultatul unei adâncimi mai intense. În cazul în care fixativul este aplicat pe o suprafață neuniformă, spray-ul trebuie aplicat în mai multe straturi și în diverse direcții pentru a vă asigura că stratul fixativ acoperă toată suprafața lucrarii.

Deoarece fixativul se poate scurge dacă este aplicat pe o bază mai subțire, trebuie să fie așezată sub desen o coala curată de hârtie sau un carton. Procesul de fixare se poate face în mai multe etape. Dacă doriți să remediați o parte finită a desenului, aplicați fixativul pe acea parte și apoi continuați să desenați. Este posibil să se deseneze partea din desen care a fost fixată, dar nu mai poate fi stearsa. Suprafața de desen poate fi fixată în mai multe straturi, dar prima pulverizare trebuie lăsată să se evapore și să se usuce.

În principiu, nu are sens să folosiți fixativul pe vopsele acrilice sau în ulei, deoarece suprafața acestor tablouri este rezistentă la apă și la abraziune după uscare. În cazul picturilor cu vopsea sau culori de apă, un strat fixativ poate preveni ca apa sa deterioreze ulterior. De exemplu, un strat mai puternic de fixativ aplicat pe un tricou de bumbac vopsit cu acuarele lichide va asigura că pictura pe țesătură va fi păstrată dacă este spălată cu grijă.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *