Close
2
  • Koh-I-Noor Blog

Cum pictam pe diferite suprafete: Lemn, sticla, ceramica?

Sursa foto

Pictura reprezinta o activitate materializata prin inspiratie si creativitate, fiind un mod simplu de a aduce mai multa culoare in viata ta. Aceasta preocupare artistica ofera posibiltatea de a-ti depasi limitele creative, atat din punct de vedere al subiectelor tratate, cat si prin prisma suprafetelor utilizate. 

Astazi te vom invata care sunt secretele din spatele picturii pe anumite texturi, trecand printr-o serie de topicuri importante, precum: pregatirea suprafetei respective, alegerea culorilor potrivite pentru suprafata respectiva, precum si respectarea anumitor recomandari specifice de lucru. 

  1. Cum se realizeaza pictura pe lemn? 

Discutam mai intai despre o tehnica putin mai complicata, a carei dificultate este data de structura poroasa a suprafetei pe care vrei sa o colorezi: lemnul. Pe o astfel de suprafata, miscarile pensulei sunt ingreunate, iar textura absoarbe rapid vopseaua aplicata, fiind necesara o cantitate mai mare de culoare, comparativ cu alte suprafate. Pictura pe lemn poate descrie: pictarea anumitor piese de mobilier, pictarea de MDF nefinisat, pictarea altor produse din lemn neprelucrat etc 

1.1. Cum pregatesti lemnul pentru pictura? 

  • Suprafata lemnoasa este slefuita foarte bine cu hartie abraziva si grunduita apoi cu un gesso potrivit pentru o astfel de textura; 
  • Fiecare strat de gesso pentru lemn aplicat trebuie sa se usuce foarte bine, inainte de a-l aplica pe urmatorul; 
  • Inainte de uscarea fiecarui strat de gesso, trebuie indepartate scamele, particulele de praf si alte impuritati de pe suprafata respectiva. 

1.2. Cum alegi culorile potrivite pentru lemn?

  • In cazul in care se picteaza contururi in relief pe suprafata lemnoasa, iti recomandam utilizarea tuburilor de contur acrilic. 

1.3. Recomandari pentru pictura pe lemn

Tine cont de faptul ca lemnul are una dintre cele mai poroase texturi destinate picturii. De aceea, aplicarea unui grund pe lemn impiedica absorbtia, culorile ramanand astfel vii dupa uscare. 

  • Cum se realizeaza pictura pe sticla?

Datorita transparentei sale, aceste material iti permite sa pictezi cu usurinta dupa anumite modele. Pictura pe sticla reprezinta o activitate pe care cei mici o pot imbratisa cu mult entuziasm, insa nu este straina nici adultilor care decoreaza anumite zone ale casei. Aceasta activitate artistica se poate adapta oricarui obiect din sticla: cani, pahare, parfurii, geamuri ale ferestrelor, geamuri ale usilor etc 

2.1. Cum pregatesti sticla pentru pictura? 

  • Suprafata respectiva se curata si se degreseaza cu apa calduta, vata si o solutie de spalat geamurile; 
  • Utilizeaza in acest proces manusi din latex, evitand astfel ca uleiurile naturale din piele sa genereze urme pe sticla. 

2.2. Cum alegi culorile potrivite pentru sticla?

  • Cele mai bune culori pentru pictura pe sticla garanteaza o rezistenta deosebita; 
  • Iti recomandam sa folosesti: culori decorative pe baza de apa, culori acrilice pentru stilca, precum si culori de contur sau markere pentru aceasta suprafata speciala. 

2.3. Recomandari pentru pictura pe sticla 

  • Nu se recomanda utilizarea apei pentru diluarea culorilor, ci un medium special; 
  • Vesela din sticla se picteaza doar pe suprafetele exterioare, adica zonele ce nu intra in contact cu alimentele si bautura; 
  • De asemenea, marginile canilor si a paharelor se acopera (inainte ca acestea sa fie pictate) cu hartie, pe o portiune de aproximativ 1-2 cm, pentru a se evita astfel contactul buzelor cu vopseaua utilizata. 
  • Cum se realizeaza pictura pe ceramica?

Acest procedeu este unul extrem de popular in mai toate categoriile de varsta ale artistilor. Pictarea canilor, farfuriilor sau placilor de faianta se realizeaza urmand o serie clara de pasi: 

3.1. Cum pregatesti cermamica pentru pictura? 

  • Curata si degreseaza foarte bine suprafata ceramica pe care vrei sa o pictezi; 
  • Inlatura etichetele de pe cani si farfurii cu ajutorul spirtului; 

3.2. Cum alegi culorile potrivite pentru ceramica?

  • Expertii sustin ca poti utiliza aceleasi culori pe care le-ai cumparat pentru a picta pe sticla: culori decorative pe baza de apa, culori acrilice pentru sticla etc 
  • Pe langa aceste culori, aplicate pe suprafetele ceramice cu ajutorul unor pensule, pentru contururi, se pot utiliza markere sharpie, rezistente la decolorare. 

3.3. Recomandari pentru pictura pe ceramica

  • Pentru a spori rezistenta anumitor culori, le poti usca in cuptor, pentru o durata de timp de aproximativ 30-40 minute; 
  • Acest proces trebuie sa aiba loc doar dupa ce culorile de pe suprafetele ceramice s-au uscat complet. 

Ramai alaturi de blogul nostru pentru si mai multe idei si sfaturi artistice, puse mereu in practica alaturi de cele mai bune produse de pe koh-i-noor.ro!

Related Posts

One thought on “Cum pictam pe diferite suprafete: Lemn, sticla, ceramica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *