Close
4
  • Koh-I-Noor Blog

Introducere in desen

Cum desenam?

Utilizarea creionului grafit si a unei radiere

Istoria desenului poate fi plasata acum douazeci de mii ani, cand omul paleolitic a inceput sa scrie pe peretii pesterilor. Desenele au fost de asemenea o parte importanta a artei egiptene, grecesti si romane. Renasterea i-a avut ca maestii pe Michelangelo, Raffael sau Leonardo da Vinci.

Tehnica desenului in creion este foarte populara in zilele noastre, atat in ceea ce priveste copiii mici care ii descopera magia cat si in ceea ce priveste munca unui artist de renume. Cand vorbim despre utilizarea creionului grafit vorbim automat si de radiera care este folosita nu numai pentru corectie, ci si ca instrument de desen egal pentru atingerea scopului artistic.

Instrumentele de baza ale acestei tehnici sunt hartia, creionul de grafit si radiera, acestea fiind alese in functie de ceea ce se doreste. Cauciucul este un partener natural al creioanelor de grafit cand vine vorba de desene traditionale, ajutand la obtinerea formelor de linii sau tonuri ale desenului asa cum intentioneaza autorul. Pentru a obtine efecte artistice interesante, aplicati lovituri blande sau puternice cu radiera in tonurile trasate cu creionul grafit.

Astfel, pentru a puncta zonele cu cea mai mare lumina, indepartati complet urma de grafit.

1. in primul rand desenati conturul obiectului, utilizand, de preferat un creion de tarie medie (HB sau B)

2. apoi utilizati un creion grafit mai moale (2B sau 4B) si folositi-l pentru crearea volumului si trasarea umbrei prin hasurare repetata

3. in cele din urma, utilizati radiera pentru realizarea principalelor benzi albe ale texturii si a tranzitiilor fine intre partea intunecata si cea luminata

In functie de tipul desenului lucrat, detaliile se pot realiza utilizand radiera subtire, in creion

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *