Close
2
  • Koh-I-Noor Blog

Stimularea inteligentei la copii: cum ii ajuti pe cei mici sa fie destepti

Sursa foto: AICI

Stimularea inteligentei la copii reprezinta o provocare foarte importanta, careia ar fi bine sa-i faca fata toti parintii care isi doresc ca odraslele lor sa se dezvolte frumos. Daca o sa-ti dai interesul pentru stimularea inteligentei copilului tau, iti vei ajuta fata sau baiatul sa depaseasca cu usurinta toate obstacolele majore ale vietii. Totodata, o sa reusesti sa iti intelegi mai bine copilul si, astfel, o sa poti sa construiesti o legatura foarte puternica cu el.

Cuprinsul articolului:

Solutii pentru stimularea inteligentei la copii

Inteligenta emotionala la copii

Solutii pentru stimularea inteligentei la copii

Exista mai multe solutii la care poate sa apeleze orice parinte interesat sa stimuleze inteligenta copilului sau. Descopera, in continuare, cinci variante prin care iti poti ajuta copilul sa devina mai destept.

Citeste-i copilului tau

Primul lucru pe care il poti face pentru stimularea inteligentei copilului tau este sa-i citesti cat mai mult.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/kids-reading-book-kids-reading-1136296/

Creierele celor mici sunt asemenea unor bureti, deoarece absorb foarte multe informatii, asa ca, daca vei alege sa-i citesti copilului tau, o sa-l ajuti sa-si imbunatateasca vocabularul, gramatica si abilitatile de comunicare. De asemenea, cititul ii va largi orizonturile copilului tau si il va face sa inteleaga ca exista mai multe puncte de vedere in functie de care poti analiza o situatie. Prin urmare, iti recomandam sa-i citesti copilului tau inca din primele luni de viata ale sale. Dupa ce creste si invata sa citeasca singur, este obligatoriu sa cititi impreuna. Astfel, o sa petreci timp de calitate alaturi de copilul tau si, in plus, o sa-i cultivi pasiunea pentru citit.

Incurajeaza-ti copilul sa-si descopere o pasiune

Incurajarea copilului tau sa-si dezvolte o pasiune constituie o alta solutie pentru stimularea inteligentei celui mic. Ca sa-ti stimuezi copilul sa-si descopere o pasiune, sau mai multe, nu trebuie decat sa-l incurajezi sa se implice in diverse activitati. Si, bineinteles, sa-l sustii, atat din punct de vedere emotional cat si financiar. Daca, de exemplu, copilul tau pare atras de caligrafie, nu-i taia elanul, in ciuda faptului ca nu ti se pare o idee buna, ci mergi intr-un magazin specializat si ia-i creioane, stilouri de calitate, rezerve de cerneala pentru stilouri si niste hartie mai buna.

Apeleaza la ajutorul testelor de inteligenta pentru copii

Chiar daca ti se poate parea o masura nepotrivita, efectuarea unor teste de inteligenta de catre baiatul tau sau fata ta iti va arata care este varsta mintala reala a copilului tau, in raport cu varsta biologica. Testele de inteligenta ar trebuie sa-ti semnaleze daca ai un copil supradotat sau insuficient dezvoltat din punct de vedere intelectual. Mai important, realizarea unor teste de inteligenta de catre copilul tau iti vor transmite, din timp, daca baiatul tau ori fata ta are niste probleme de sanatate.

Cumpara-i jucarii care il ajuta sa-si dezvolte inteligenta

Tuturor copiilor le plac jucariile, nu-i asa?! Atunci, de ce nu te folosesti de jucarii ca sa stimulezi inteligenta copilului tau? Tot ce trebuie sa faci este sa-i cumperi niste jucarii concepute special pentru dezvoltarea inteligentei. In categorie obiectelor respective intra:

– jucariile tip lego;

– puzzle-urile;

– jocurile de societate, care presupun gandirea unor strategii sau efectuarea unor operatii matematice;

– jocurile care implica realizarea mai multor actiuni, in paralel, cum ar fi planificarea si realizarea de calcule.

Nu-l lasa sa se uite prea mult la televizor

Televizorul este unul dintre cei mai mari dusmani ai dezvoltarii inteligentei. De ce? Din cauza ca, in momentele in care ne uitam la televizor, creierul nostru nu face, aproape deloc, eforturi ca sa urmareasca programul sau programele respective. Altfel spus, televizorul inhiba activitatea cerebrala.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/child-boy-young-kid-childhood-2433210/

Asadar, daca nu vrei ca si activitatea cerebrala a copilului tau sa fie inhibata, ar fi bine sa nu-ti lasi baiatul sau fata sa se uite prea mult la televizor. Nu-i interzice, pur si simplu. Explica-i de ce nu este bine sa se uite la televizor si stabileste, impreuna cu copilul tau, un program pentru privitul la respectivul dispozitiv electronic.

Inteligenta emotionala la copii

Un coeficient de inteligenta ridicat nu este suficient daca vrei sa ai un copil destept. Pe langa coeficientul de inteligenta, conteaza foarte mult si inteligenta emotionala. De aceea, este esential sa-i dezvolti copilului tau si inteligenta emotionala. Iata, in continuare, ce poti sa faci pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului tau:

– contientizeaza emotiile pe care le experimenteaza copilul tau;

– accepta ca emotiile celui mic reprezinta o ocazie excelenta ca sa stabilesti o relatie solida cu copilul tau;

– asculta, cu adevarat, tot ce are de spus copilul tau;

– ajuta-l sa-si inteleaga emotiile.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *