Close
1
  • Koh-I-Noor Blog

Jocuri si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Sursa foto: AICI

Inteligenta emotionala la copii este descrisa de capacitatea celor mici de a constientiza, controla emotiile personale, chiar si de la o varsta frageda. Asadar, copiii pot gestiona mult mai eficient relatiile interpersonale, atat cu alti pusti de varsta lor, cat si cu persoane adulte. “Bilele albe” pe care le ofera o inteligenta emotionala puternica la copii graviteaza in jurul unor concepte precum: autocunoasterea, constiinta sociala sau stapanirea de sine. O serie de jocuri si activitati poti stimula dezvoltarea inteligentei emotionale la copii, asa ca ramai pana la finalul acestui articol alaturi de noi, pentru a descoperi impreuna care sunt acestea: 

Inteligenta emotionala la copii: Jocuri si activitati

Iata cateva exemple:

  1. Jocuri si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale: Jocul complimentelor 

Acest joc ii ofera celui mic sansa de a verbaliza aprecierea fata de cineva apropiat, dar si de a accepta complimentele altei persoane. Pentru varsta sa, o astfel de ipostaza il va scoate din zona sa de confort emotional, fiind cat se poate de benefica pentru cel mic, in conditiile in care un astfel de antrenament timpuriu stabileste un cadru clar de acceptabilitate, in privinta complimentelor oferite si primite. 

Reguli: trebuie sa va priviti in ochi unul pe celalalt, iar cel care primeste un compliment trebuie sa raspunda, manifestandu-si verbal recunonstinta pentru cuvintele frumoase pe care tocmai le-a ascultat. 

  • Jocuri si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale: “Nu sunt de acord cu tine”

Gandirea critica si abilitatea de a argumenta sunt aptitudini pe care cei mici le pot dezvolta inca de la o varsta frageda. Prin acest joc, copiii invata sa isi apere propria parere, dar si sa atace un alt punct de vedere, intr-o maniera cat se poate de politicoasa. 

Reguli: intreaba-l pe cel mic o serie de intrebari construite in jurul preferintelor personale. Ex: “Care este cartea ta preferata?”. Dupa raspunsul acestuia, provoaca-l cu o replica ce ii contrazice radical punctul de vedere. Ex: “Este o poveste deloc interesanta. De ce ti-a placut atat de mult?” Copilul va invata sa argumenteze fiecare punct de vedere, indiferent de context. 

  • Jocuri si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale: Povesti inventate 

O inteligenta emotionala statornica are la baza si un efort sustinut, construit in jurul dezvoltarii creativitatii. Asadar, aceasta activitate are la baza stimularea acestui “muschi”, pornind de la un input oferit de parinte. 

Reguli: ofera-i copilului o serie de cuvinte fara nicio legatura aparenta intre acestea. Ex: lac, masina, fereastra, blana, zapada, tavan. Aceste cuvinte pot fi scrise pe coli de hartie sau pe un flipchart, cu ajutorul unor carioci sau al unor creioane colorate, pentru a evidentia si mai mult caracterul eterogen al acestora. Provocarea pentru cel mic este ca acesta sa poata compuna o scurta povestire, care sa includa toate cuvintele pe care le-a primit. 

  • Jocuri si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale: “Continua tu povestea”

Este un joc ce poate fi propus in continuarea celui despre care am vorbit putin mai sus. “Continua tu povestea” ii permite celui mic sa lege printr-un fir epic, bazat pe logica, evenimente si situatii diferite. Iata cum decurge “Continua tu povestea”: 

Reguli: tu verbalizezi o fraza sau o poti scrie pe o coala de hartie. “Exemplu: Adrian a plecat la piata, dar pe drum si-a data seama ca a uitat….”. Este apoi randul celui mic sa duca povestea pe propriul sau fir narativ: “….banii cu care trebuie sa cumpere….”. Va veni apoi din nou randul tau sa avansezi cu aceasta desfasurare a evenimentelor, conform propriei tale imaginatii. Puteti scrie fiecare continuare cu o alta culoare, pentru a vedea apoi cine si cum a modificat sensul acestei povesti. Vezi aici cele mai bune creioane grafit cu guma

  • Jocuri si activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale: “Ghici ce s-a intamplat”

Ultima activitate pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la cei mici se numeste “Ghici ce s-a intamplat”. Jocul de fata stimuleaza creativitatea si logica, dar si puterea de empatie sau intuitia copilului tau. Adaugarea unui numar cat mai mare de detalii, pe firul initial al povestii, solicita si mai mult interventiile celui mic in joc. 

Reguli: Rundele se construiesc in jurul unei fotografii ce descrie o anumita actiune (Ex: doi copii alearga pe aleile unui parc). Provoaca-l pe cel mic sa isi spuna propria parere vizavi de actiunea ce i-a facut pe cei doi pusti sa o ia la fuga. Dar ce s-a intamplat imediat dupa ce poza a fost realizata? Iata inca o provocare pentru creativitatea copilului tau. 

Utilizeaza creioane din grafit, colorate sau mecanice in timpul acestor activitati, pentru ca celui mic ii va fi mult mai usor sa construiasca pornind de la niste imagini pe care le are in fata. Poti alterna aceste jocuri de la zi la zi, astfel incat sa evitati plictiseala si sa obtineti ceea ce va doriti, in cel mai distractiv mod posibil!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *