Close
2
  • Koh-I-Noor Blog

Pictura in ulei – istorie, beneficii, uleiuri utilizate

Sursa foto: AICI
Atunci cand simti ca plictiseala cauzata de izolare pune stapanire pe buna ta dispozitie, adu-ti aminte ca esti mereu la un click distanta de blogul koh-i-noor! Gasesti aici o multime de sfaturi practice, construite in jurul activitatilor artistice cu produse de pe site, astfel incat sa fii mereu ocupat in timpul liber.

Distantarea sociala nu este chiar un capat de tara, atunci cand ai la indemana suficiente materiale pentru pictura si idei numai bune de pus in practica. Astazi discutam despre pictura in ulei, asa ca ramai alaturi de noi pana la final, pentru ca te asteapta un articol cat se poate de interesant:
Care este povestea picturii in ulei?
Chinezii sunt “vinovati” de popularizarea acestei tehnici de pictura, fiind primii care au utilizat uleiurile colorate pentru realizarea unor creatii budiste. Ulterior, in secolele V-VIII, tehnica picturii in ulei a inceput sa fie utilizata si in lucrari ce nu tratau neaparat subiecte mistice, insa influenta acestui stil s-a observat indeosebi tot in zona Chinei (si mai tarziu, in secolul XV, pe intregul teritoriu al Indiei).

Popularizarea tehnicii de pictura pe baza de uleiuri a inceput in Europa concomitent cu prima parte a Evului Mediu. Problema de care se loveau multi artisti din acea perioada gravita in jurul lipsei de materii prime (culori pe baza de ulei). Abia in cea de-a doua jumatate a secolului XIX, industrializarea productiei de uleiuri pentru pictura a rezolvat aceasta problema, iar tehnica despre care vorbim astazi a putut fi testata de artisti, la o scara mult mai mare.
Ce beneficii iti poate oferi pictura in ulei?
Inainte de a creiona cele mai clare beneficii pe care le ofera tehnica respectiva, sa ne concentram pret de cateva secunde pe ingredientele ce stau la baza unui ulei din aceasta categorie. Vorbim, de fapt, despre un amestec omogen, obtinut in urma imbinarii a 3 ingrediente principale:

• Colorantii: determina nuanta uleiului;
• Liantii: ofera anumite proprietati nuantei uleiului;
• Diluantii: ofera anumite proprietati nuantei uleiului.

Printre cele mai vizibile atribute pe care le garanteaza pictura in ulei se numara: flexibilitatea in executie si simplitatea cu care profunzimea culorii poate fi ajustata. Pictorii aleg uleiurile pentru pictura, deoarece nuantele acestora pot fi manipulate intr-un mod foarte simplu. De aceea, se pot aplica fie straturi subtiri de ulei, diluate in prealabil cu terebentina, fie amestecuri mult mai groase si mai dense, de tip impasto.

Flexibilitatea modului de lucru, in cazul unei picturi in ulei, este sustinuta si timpul mare de uscare a unor astfel de culori. De aceea, pe intreaga perioada a executiei, pictorii continua sa aduca modificari in timp real pe suprafata de lucru.

Mai mult decat atat, culorile pe baza de ulei nu isi modifica foarte mult aspectul, dupa uscare. Aceasta caracteristica de produs garanteaza obtinerea unor efecte opace si transparente, cat si a unora cu o tenta mata sau lucioasa.
Ce tipuri de ulei de utilizeaza intr-o astfel de tehnica?
Uleiurile colorate pentru pictura pot fi aplicate cu succes pe diferite suprafete: piele, plastic, hartie, carton, panza. Tehnici desprinse din lucrul cu vopseaua din uleiuri sunt: tehnica glazurii sau tehnica “scumbling”. Fiecare executie in parte poate presupune utilizarea unui anumit tip de ulei. Iata care sunt principalele 4 categorii de uleriuri pentru pictura:

• Uleiuri pentru pictura cu viteza foarte mare de uscare: produsele ce ofera cel mai mare grad de transparenta; de obicei, utilizarea acestora deteremina o lucrare finala, caracterizata de un luciu omogen;

• Uleiuri pentru pictura in nuante clasice: aceste produse propun un grad de pigmentare foarte ridicat, fiind totodata descrise de o rezistenta excelenta;

• Uleiuri pentru pictura solubile in apa: preferate de artistii cu o sensibilitate crescuta la mirosuri puternice; utilizarea acestor produse nu implica si adaugarea in amestecul final a unor solventi speciali;

• Uleiuri pentru pictura sub forma de baton: caracterizate printr-o consistenta cremoasa si o rezistenta foarte buna la lumina puternica si alti factori externi.

Daca vrei sa pictezi mai mult in aceasta perioada, fugind astfel de plictiseala specifica autoizolarii, noi te asteptam cu cele mai bune produse! Intra chiar acum pe site, consulta cu multa atentie intreaga lista cu produse pentru pictura si pune apoi in cosul de cumparaturi tot ce vrei sa cumperi. La noi, pasii pentru comenzi online sunt simplu de realizat, iar livrarea ajunge exact la usa casei tale. Picteaza in siguranta casei tale cu produse comandate online de pe koh-i-noor.ro!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *