Close
2
  • Koh-I-Noor Blog

Cele mai bune 20 de activitati pentru copii in casa si afara

Cei mici au atat de multa energie, incat iti este si greu cateodata sa tii pasul cu neobosita lor pasiune pentru joaca. Dar stii foarte bine ca o copilarie fara joaca nu ar fi altceva decat o perioada trista pentru cel mic, mai ales ca toate aceste activitati pot contribui la formarea unui caracter frumos.

Pentru ca este vara, iar zilele calduroase din aceasta perioada ne tin cat mai mult pe afara, ti-am pregatit o lista cu 10 activitati pentru copii in aer liber, urmate de alte 10 activitati indoor, numai bune de incercat atunci cand zilele racoroase isi vor face simtita prezenta. Asa ca haide sa incepem:

Activitati pentru copii afara

  1. Baba Oarba
  2. Safari cu biclele
  3. Lumea Constelatiilor
  4. Paianjenul si musculitele
  5. Lupta pentru sosete
  6. Micul pui de leu 
  7. Sotronul chinezesc 
  8. Barbieritul baloanelor
  9. Intrecere cu spatele 
  10. Sticlua cu otrava 
  11. 1,2,3 la perete stai!

Activitati pentru copii in casa

  1. Cutia misterelor
  2. Acul plutitor 
  3. Spectacolul de talente 
  4. Telefonul fara fir 
  5. TOMAPAN 
  6. Desenat si colorat 
  7. Matele incurcate 
  8. Magie dulce
  9. Farfuria cu bule de sapun

Activitati pentru copii afara

  1. Baba Oarba

Un copil este legat la ochi, iar ceilalti pusti vor forma un cerc in jurul acestuia. Regula acestui joc, numai bun de jucat in aer liber, este cat se poate de simpla: cel legat la ochi va fi invartit pret de cateva secunde, urmand ca apoi sa il prinda pe unul dintre ceilalti copii. Nu va fi suficient doar sa il prinda, ci sa il si recunoasca. Atunci cand si-a dat seama pe cine a prins, “victima” va deveni noua Baba Oarba.

  1. Safari cu biclele

Vremea de afara este numai buna pentru o plimbare cu biclele, in parc sau la marginea orasului. Profita de aerul liber din natura si evadeaza, alaturi de cel mic, intr-un veritabil safari pe biciclete. Cat timp va aflati pe traseu, ii poti arata copilului tau o multime de lucruri interesante din natura: specii de copaci, animalute etc.

  1. Lumea Constelatiilor

Noptile de vara ne surprind pe toti cu miile de stele luminoase, presarate pe cerul senin. O astfel de noapte este perfecta pentru a-i arata celui mic cele mai cunoscute constelatii ale galaxiei noastre. Pentru a va bucura si mai mult de aceasta activitate nocturna, poti achizitiona un telescop, prin care cel mic sa fie mai aproape ca niciodata de Univers.

  1. Paianjenul si musculitele

Un copil va juca rolul de paianjen, in timp ce altii vor fi musculitele. Paianjenul va incerca sa prinda musculitele in plasa sa. Odata prinse, musculitele se vor tine de maini, formand o plasa si mai mare, cu care paianjenul sa isi poata duce la bun sfarsit misiunea.

  1. Lupta pentru sosete

Cei mici se descalta de pantofi, ramanand astfel in sosete. Se aseaza apoi cu totii in cerc, fiecare copil primind apoi cate o cifra. Cineva din exteriorul cercului va striga de fiecare data cate doua cifre. Pustii care si-au auzit cifrele strigate vor intra in mijlocul cercului, stand tot in genunchi. Castiga cel care reuseste sa fure cel putin o soseta din piciorul celuilalt.

  1. Micul pui de leu

Un copil (Leul) va tine in mana un animalus de plus (micul pui de leu). Leul va sta cu spatele la ceilalti copii, la o distanta de aproximativ 3 metri. Ceilalti pusti se vor apropia tiptil de Leu, incercand sa ii fure puiul. Daca ii va auzi, Leu va marai, punandu-i pe fuga pe micii hoti. Daca Leul va prinde unul dintre hoti, copiii vor face schimb de roluri.

  1. Sotronul chinezesc

Sotronul chinezesc este o activitate pentru copii, jucata intre doua echipe a cate doi concurenti. Fiecare echipa are cate 10 betisoare, pe care le va aseza pe jos, la o distanta de aproximativ 30 de centimetri unul fata de celalalt. Un jucator din fiecare echipa va face salturi peste aceasta “scara”, intr-un singur picior. Daca a reusit sa sara peste toate cele 10 betisoare, fara a le atinge, odata ajuns la final, va lua de pe jos un betisor, ramanand astfel cu 9. In cazul in care a atins betisorul, trebuie sa reia cursa. Castiga echipa care a strans de pe jos toate betisoarele.

  1. Barbieritul baloanelor

Fiecare jucator va primi cate un balon acoperit cu spuma de ras, urmand ca fiecare sa “barbiereasca” apoi suprafata acestuia, fara a-l sparge. Cel care termina primul de “barbieritul”, avand totodata balonul intact, este declarat castigator.

  1. Intrecere cu spatele

Este o activitate pentru copii extrem de dinamica, pe care o puteti realiza alaturi de cei mici, in serile calduroase. Copiii sunt aliniati cu spatele la linia de start, la o distanta de aproximativ 10-15 metri de finis. Apoi, pustii se vor aseza in genunchi, urmand sa parcurga intreaga distanta in aceasta pozitie. Pustiul care trece primul de linia de sosire este declarat castigator.

  1. Sticluta cu otrava

Este una dintre cele mai populare activitati pentru copii. Un copil sta in fata celorlalti, cu degetele rasfirate. Fiecare pusti din fata sa il va apuca de cate un deget. La fiecare dintre copii, posesorul degetelor va spune “Sticluta cu…ulei”. Atunci cand spune “Sticluta cu otrava!”, toti copiii fug. Cei prinsi, se vor duce la un copac. Pentru a fi “eliberati”, copiii inca liberi trebuie sa treaca pe sub piciorul pustilor “blocati”, picior pus la 90° pe tulpina copacului.

  1. 1,2,3 la perete stai!

Un copil sta cu fata la perete, in timp ce restul gastii sta in spatele sau la o anumita distanta. Ei vor incerca sa se apropie de cel aflat cu spatele la, insa atunci cand cel cu ochii la perete striga “1,2,3 la perete stai!”, intoracandu-se, ceilalti trebuie sa intepeneasca. Daca cel care era cu fata la perete surprinde un pusti miscandu-se, il va intoarce inapoi la linia de plecare. Castiga cel care ajunge primul langa pustiul de la perete.

Activitati pentru copii in casa

  1. Cutia misterelor

Mai multe obiecte se pun intr-o cutie de carton. Cutia se acopera cu o fata de masa sau cu un prosop, pentru ca nimeni sa nu poata vedea continutul acesteia. Fiecare copil va avea o foaie de hartie si un creion, pe care va scrie denumirile produselor din cutie. Jucatorii vor baga pe rand mana in cutie, incarcand sa distinga, prin pipairea obiectelor, care este raspunsul final. La final, castiga pustiul care a identificat cele mai multe obiecte.

  1. Acul plutitor

Se va taia o bucata de hartie sau ziar, de aproximativ 5 cm patrati. Se va umple un castron cu apa si apoi se va aseza hartia pe suprafata acesteia. Acul se va pune in mijlocul bucatii de hartie, apoi marginile acesteia se vor impinge usor, pana cand intreaga bucata se va scufunda. Pentru moment, acul va ramane la suprafata apei. In momentul in care se va adauga o picatura de detergent lichid in apa, acul se scufunda aproape instant.

  1. Spectacolul de talente

Spectacolul poate cuprinde: dansuri, bancuri, poezii, cantecele pe care cel mic le-a invatat la gradinita etc. Orice manifestare publica a celui mic, ii va oferi mai multa incredere in propriile forte, pe masura ce va creste.

  1. Telefonul fara fir

Este unul dintre cele mai frumoase jocuri ale copilariei. Regulile sunt cat se poate de simple: copiii stau alaturi, unul de celalalat, formand astfel un sir. Primul copil ii va spune celui de-al doilea un cuvant la ureche in soapta. Cel de-al doilea va repeta cuvantul auzit celui de-al treilea si tot asa, pana la final, cand ultimul copil va trebui sa spuna cu voce tare cuvantul inteles.

  1. TOMAPAN

Tari /  Orase / Munti / Ape / Plante / Animale / Nume Proprii – iata de la ce vine acest acronim. Pe o foaie de hartie se deseneaza 7 coloane, fiecare litera de mai sus reprezentand cate un cap de coloana. In functie de litera aleasa, cei mici trebuie sa completeze cat mai multe coloane. Este un joc de cultura generala, cat se poate de interactiv, pe care il puteti juca in familie, atunci cand vremea de afara este urata.

  1. Desenat si colorat

Desenati si colorati impreuna, lasandu-va imaginatia sa zboare prin toate colturile casei voastre. Pentru aceasta activitate creativa aveti nevoie de coli albe, creioane colorate, pixuri, carioci, pe care le puteti cumpara chiar de pe site.

  1. Matele incurcate

Un copil ales dinainte va trebuie sa ii “descurce” pe toti ceilalti, insa mai inainte de asta, va fi trimis deoparte, pentru a nu vedea modul in care se innoada ceilalti “incurcatori de mate”. Acestia stau in picioare, formand un cerc, incepand apoi sa se incurce: mana peste mana, picior peste picior etc. Atunci cand se prabusesc, o iau de la capat. Dupa ce au teminat “incurcarea matelor”, il cheama in ajutor pe pustiul care pana atunci a asteptat deoparte.

  1. Magie dulce

Este un joc care ii va incanta pe cei mici. Pe masa se vor aseza cateva pachetele de zahar.  O moneda se va aseza apoi sub unul dintre pachetelele de pe masa. Schimba rapid orientarea monedei, pentru a testa capacitatea celui mic de a-si da seama unde se afla moneda. Din cate incercari isi poate da seama unde se afla acum?

  1. Farfuria cu bule de sapun

Pentru a te bucura cu cel mic de aceasta activitate indoor, trebuie sa aveti la indemana o farfurioara de mici dimensiuni, un pai de baut, detergent lichid de spalat vase si apa de la robinet. Toarna cu grija 2 picaturi de detergent lichid in farfurie, peste care sa torni putina apa, pana cand detergentul incepe sa faca spuma. Asezati apoi farfurioara pe o suprafata plana si suflati apoi din laterial, extrem de usor, pentru a realiza baloane de sapun.

Care va fi urmatoarea activitate pe care vrei sa faci alaturi de pustiul tau?

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *