Close
2
  • Koh-I-Noor Blog

Cum sa iti ajuti copilul la teme – Sfaturi numai bune de impartasit cu alti parinti

Studiile arata ca cei mici pot avea rezultate mult mai bune, atunci cand parintii se implica activ in procesul de invatare, desfasurat dupa orele de scoala. Chiar daca multi adulti cred ca “a face teme cu cel mic” se traduce efectiv prin “a face toata treaba in locul micutului”, de dragul lui sau pentru a nu se face de rusine in fata clasei, expertii considera ca aceasta este o atitudine cat se poate de gresita.

Responsabilizarea copilului, inca de la o varsta frageda, reprezinta un demers de bun augur si cu bataie pe termen lung, pentru dezvoltarea ulterioara a acestuia. Asadar, cum pot interveni parintii in procesul de realizare a temelor, insa fara a-si asuma ei rezolvarea efectiva a acestora? Iata o serie de sfaturi inspirate, de la parinti la alti parinti:

Incearca sa intelegi foarte bine exigentele profesorilor sai

Fii prezent la toate evenimentele care au loc la scoala celui mic: serbari, sedinte cu parintii, activitati de implicare sociala etc Fa cunostina cu parintii altor pusti din clasa si chiar cu profesorii pe care acestia ii au la ore.

Gaseste-ti timp pentru a le cere parerea in privinta ideii de “teme pentru acasa”. Discutati despre cum ar trebui abordat corect acest subiect, precum si despre implicarea ta in tot acest proces, astfel incat sa ii stimulezi productivitatea si creativitatea pustiului tau, atunci cand are lectii pentru acasa.

Cel mic are nevoie de un decor potrivit pentru lectii

“Acasa” este cel mai drag loc din lume pentru fiecare dintre noi, de la mic la mare. Confortul propriului camin inseamna cadru perfect pentru concentrare, productivitate si rezultate, in privinta lectiilor de rezolvat.

Asigura-te ca in camera pentru teme exista suficienta lumina naturala, iar dupa lasarea intunericului, corpuri de iluminat cu lumina rece. Acest tip de lumina este cea mai apropiata (din punct de vedere al temperaturii de culoare) de cea venita de afara, stimuland puterea de concentrare si atentia la detalii.

Mai mult decat atat, verifica mereu ca din “arsenalul” cu rechizite pentru scoala nu lipseste absolut nimic, pustiul avand mereu la indemana: instrumente de scris, carioci si creioane colorate pentru desen, trusa de geometrie, caiete specifice etc

Afla care este modul perfect de lucru pentru el

Sunt copii care invata mai bine la primele ore ale diminetii, in timp ce altii sunt mai atenti ca niciodata, abia dupa lasarea intunericului. Sunt unii pusti care prefera cate o pauza din cand in cand, pentru o scurta repriza de joaca sau pentru a se odihni la pranz, urmand ca apoi sa se intoarca la lectiile pe care trebuie sa le rezolve. Ideea este ca programul de teme al celui mic trebuie realizat in functie de felul sau de fi.

Este gresit sa ii impui un anumit mod de lucru, doar pentru ca ti-ar fi tie mai simplu sa il supraveghezi astfel, sau pentru ca ai auzit de la alti partinti ca ar functiona. Astfel, va invata sa lucreze dupa propriul ritm, iar de aici si pana la a incepe sa isi faca singur temele, nu va mai fi decat un pas.

Apreciaza-i munca depusa si rezultatele obtinute

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/boy-child-childhood-happiness-235554/

Chiar daca nu are decat cativa anisori, sa nu crezi ca pustiul tau nu are nevoie de validare, atunci cand reuseste sa duca la bun sfarsit o tema grea. Arata-i mereu ca esti la curent cu progresele pe care le face si explica-i cat de important este sa gaseasca singur solutii, nu ajutat mereu si mereu de un “om mare”.

Iar atunci cand pustiul tau reuseste sa treaca un mic-mare hop, nu ezita sa ii arati ca esti constient de reusita sa. Lauda-ti pustiul, pune-i intotdeauna munca intr-o lumina buna si arata-i ca exista si solutii alternative pentru o rezolvare clasica. Iar daca si alti membri ai familiei voastre vor proceda la fel, cu atat mai bine. Crescut in sanul unei familii in care aprecierea si suportul sunt valori de baza, in cresterea unui copil, pustiul va ajunge un adult independent, sigur pe capacitatile sale si concentrat intotdeauna spre rezultate.

In randurile de mai sus ti-am aratat cateva modalitati testate prin care ii poti stimula productivitatea si concentrarea celui mic, fara a te implica activ in temele sale. Astfel, copilul va intelege mult mai bine importanta realizarii sarcinilor impuse in cadrul unui grup, tratandu-le cu mai multa responsabilitate si facand in acelasi timp progrese, in ceea ce priveste timpul necesar rezolvarii acestora.

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *