Close
0
  • Koh-I-Noor Blog

Grupa pregatitoare: cum sa fiti gata tu si cel mic

Dupa ce au terminat gradinita, copiii vor beneficia de un an de invatamant suplimentar, care face tranzitia de la gradinita la scoala. Acest an reprezinta clasa 0 sau clasa pregatitoare si este prima etapa din invatamantul primar, care are rolul de a usura integrarea copiilor pe bancile scolii. Cand ai un copil care urmeaza sa mearga la scoala, emotiile in calitate de parinte sunt mai mari ca oricand, deoarece aceasta este o etapa in care cel mic va pune accentul pe educatie, care va fi imbinata cu activitati distractive. In acest articol, iti prezentam 8 trucuri de care poti tine cont, pentru ca atat tu, cat si cel mic sa fiti pregatiti pentru grupa pregatitoare.

Explica-i celui mic ce presupune programul unei zile de scoala

Chiar daca a mers deja la gradinita, cel mic trebuie sa cunoasca, pe indelete, ce reprezinta grupa pregatitoare si care va fi programul lui zilnic. De aceea, va fi nevoie sa ii explici ca isi va insusi cunostinte noi, ca va invata sa citeasca si sa scrie, fapt care il va ajuta sa se descurce singur, atunci cand cauta diverse informatii. Totodata, poti aduce in discutie ca la scoala isi poate intalni si colegi de la gradinita si ca va avea ocazia sa lege noi prietenii, alaturi de copii de varste apropiate. Mai mult, este important ca cel mic sa stie ca dupa scoala, va veni acasa insotit, deci nu va sta o zi intreaga la departe de casa, ci are timp si de joaca sau de relaxare, alaturi de familie. Scoala va reprezenta o noua experienta utila si frumoasa, deoarece ii va oferi ocazia celui mic sa isi dezvolte abilitatile si sa se implice in noi proiecte interesante. Nu uita sa il incurajezi pe cel mic sa iti puna toate intrebarile care il framanta si raspunde-i cu entuziasm si energie pozitiva. In acest fel, il vei motiva sa se implice si sa astepte cu nerabdare inceperea scolii.

Implica-ti copilul in toate pregatirile pentru scoala

Pentru a nu se simti stresat, este recomandat ca cel mic sa fie implicat in toate pregatirile pentru scoala. Asadar, discuta cu el, atunci cand realizezi programul pentru o saptamana noua, astfel incat acesta sa se simta confortabil cu noul orar de la scoala. Intreaba-l ce si-ar dori sa manance, ce materiale si-ar dori sa foloseasca la scoala sau ce caiete i-ar placea sa aiba. Faceti chiar si sandvisurile impreuna sau pregatiti ghiozdanul, care trebuie sa contina accesorii de scoala, precum guma de sters, ascutitoarea sau lipiciul, care ii vor fi de folos pentru orele de lucru manual. Odata ce va fi implicat in aceste activitati, copilul va reusi sa inteleaga ceea ce i se intampla in aceasta noua etapa.

Obisnuieste-l pe cel mic cu un program nou

Inainte de inceperea orelor pentru grupa pregatitoare, incearca sa il obisnuiesti pe cel mic cu un program cat mai apropiat celui de scoala, chiar din timpul vacantei de vara. In caz contrar, odata cu inceperea scolii, cel mic nu va putea sa se trezeasca de dimineata, nu va intelege noile ore de masa si va fi morocanos si agitat. Discuta cu el despre toate aceste schimbari de program si fa-l sa inteleaga importanta acestora. Pentru a-l pregati pentru aceasta noua etapa, mergi alaturi de el sa cumperi tot ceea ce are nevoie – de la ghiozdan pentru prescolari, pana la penare, cerneala sau creioane, pe care le va folosi pentru orele de studiu.

Citeste-i copilului si ajuta-l sa isi consolideze cunostintele noi

Desi nu este prima data cand o faci, citeste-i celui mic in fiecare seara, deoarece, odata cu grupa pregatitoare, este util sa ii stimulezi apetitul pentru lectura. In acest fel, copilul isi va dori sa invete sa scrie si sa citeasca singur, pentru a afla finalul povestilor preferate. Mai mult, asigura-te ca il implici in cat mai multe activitati noi, adecvate varstei lui, de care se poate bucura atat prin joaca, cat si prin activitati precum gatitul sau mersul la cumparaturi, alaturi de familie. Il poti ajuta pe cel mic si sa isi consolideze noile cunostinte acumulate, prin intermediul jocurilor educative. Poti sa il inveti sa numere mai mult decat stia sau il poti provoca sa scrie alfabetul.

Foloseste intotdeauna cuvinte pozitive despre scoala

Indiferent daca esti sau nu de acord cu grupa pregatitoare sau daca ti-au placut orele atunci cand erai de varsta celui mic, nu trebuie sa iti manifesti energia negativa in preajma sa. Copilul tau trebuie sa te vada cat se poate de entuziasmata, intrucat ii vei starni si lui apetitul pentru acumularea de noi cunostinte, avand in vedere faptul ca scoala ii ofera numeroase oportunitati de invatare si socializare. In plus, scoala aduce mult mai multe oportunitati de invatare decat in trecut – manualele sunt mai atractive, iar metodele de invatare s-au diversificat, pentru a tine pasul cu revolutia tehnologica.

Reamenajeaza camera alaturi de cel mic

Inainte de inceperea scolii, poti pune accentul pe reamenajarea camerei celui mic, deoarece aceasta va reprezenta locul unde va invata, se va odihni si se va relaxa, de aceea copilul trebuie sa inteleaga care este importanta acestui spatiu. Foloseste obiecte de decor alese de cel mic, care sa il bucure si sa ii induca dorinta de a invata. Camera celui mic trebuie sa fie vesela, insa suficient de bine amenajata incat copilul sa nu isi piarda rapid concentrarea.

Organizeaza o mica intalnire cu invatatoarea

Tot inainte de intrarea la scoala, ia-l pe cel mic si mergi impreuna cu el la scoala unde este inscris, pentru ca acesta sa se familiarizeze cu locul ales. Vei afla, astfel, care este uniforma de care are nevoie, precum si recomandarile invatatoarei in legatura cu rechizitele scolare pe care trebuie sa le cumperi. Pentru linistea parintilor, se recomanda ca in cadrul sedintelor cu invatatoarea, sa se discute si probleme legate de sanatatea copiilor: daca au alergii sau care sunt alimentele pe care au voie sa le consume in timpul pauzelor.

Sfaturi utile pentru parinti

Pentru ca cel mic sa inceapa cu dreptul aceasta noua etapa din viata sa, parintii trebuie sa fie linistiti si sa comunice cat mai mult cu copilul, in legatura cu scoala. Ajuta copilul sa inteleaga ca scoala este frumoasa si utila si ca nu are de ce sa se ingrijoreze in legatura cu prima zi, deoarece invatatorii si colegii sunt nerabdatori sa il cunoasca. Nu ezita sa linistesti copilul, spunandu-i ca la finalul fiecarei zile de scoala, vei fi acolo sa il astepti, astfel incat sa nu se simta singur sau abandonat. Discuta cu cel mic cu o seara inaninte de inceperea scolii, pentru a te asigura ca in dimineata urmatoare va cunoaste motivul pentru care este trezit si nu va deveni nervos. Aceste discutii te vor ajuta si pe tine, intrucat vei vedea ca cel mic va deveni relaxat si dornic pentru prima zi la grupa pregatitoare.

Tinand cont de importanta acestei prime zile de scoala, atat tu, cat si cel mic, trebuie sa fiti pregatiti pentru schimbarea programului si adoptarea unei noi etape. Comunica deschis cu copilul, invata-l tot ce ar trebui sa stie pentru scoala si fii mereu alaturi de el, atunci cand are nevoie.

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *