Close
3
  • Koh-I-Noor Blog

Pregatirea pentru gradinita

Sursa foto: AICI

Pentru cei mici, intrarea la gradinita reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi pentru educatia lor, atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere social. Alaturi de colegi, copiii vor invata sa comunice, sa accepte schimbarile si cel mai important, sa reuseasca sa se descurce pentru prima data pe cont propriu. Cu toate acestea, nu doar copiii au nevoie de incurajare si motivare, ci si parintii, care sunt emotionati de acest nou capitol. Indiferent daca se confrunta cu teama de a nu pati ceva sau isi doresc ca cei mici sa fie fericiti, adultii trec prin numeroase stari, odata cu inceperea gradinitei. Afla, din randurile de mai jos, cateva sfaturi utile legate de pregatirea copiilor pentru gradinita, care te vor ajuta sa iti depasesti temerile si sa ii pregatesti emotional pe cei mici.

Prezinta-le gradinita cu mult entuziasm si pozitivism

Pentru ca cei mici sa se simta pregatiti pentru inceperea gradinitei, este esential sa le vorbesti despre gradinita cu entuziasm si mult pozitivism, fara ca acestia sa iti simta emotiile sau nerabdarea. Astfel, incearca sa le prezinti gradinita din timp, cu cel putin doua sau trei luni inainte de inceperea primei zile. Indiferent daca alegi sa ii iei pe cei mici intr-o scurta plimbare in jurul gradinitei sau in curtea de joaca pentru copii, acestia se vor simti mai familiarizati cu locul in care isi vor petrece cateva ore pe zi. Totodata, poti discuta cu viitoarea educatoare, pentru a le arata copiilor clasele, atunci cand se desfasoara diverse activitati si poti intreba despre rechizitele utile unui copil de gradinita. Le poti povesti copiilor despre toate lucrurile pe care le vor face atunci cand vor ajunge la gradinita, care ii vor entuziasma. Pune accentul pe joaca, pe invatatul cantecelor si poeziilor, discutand si despre faptul ca vor manca si se vor distra alaturi de ceilalti copii. Pentru a pregati copiii pentru prima zi de gradinita, prezint-o intotdeauna cu multa bucurie, fara sa apelezi la emotii negative – acestia nu trebuie sa se simta obligati!

Nu ezita sa implici copiii in pregatirile pentru gradinita

Un alt sfat de care poti tine cont in pregatirea celor mici pentru gradinita tine de implicarea acestora in toate activitatile de care te vei ocupa, in calitate de parinte. Ajuta-i sa isi aleaga hainele pe care si-ar dori sa le poarte, cumpara impreuna cu ei un ghiozdan potrivit pentru gradinita, jucariile sau caietele, precum si alte obiecte pe care copiii le considera necesare. De asemenea, le poti explica celor mici ca orice ghiozdan de gradinita ar trebui sa cuprinda pantalonasi sau bluzite pentru a se schimba, in cazul in care se murdaresc sau transpira, precum si o pereche de pijamale, daca cei mici vor dormi la pranz. Vorbeste-le si despre importanta igienei, punand in ghiozdan sapun, servetele sau gel antibacterian. Din momentul in care toate acestea le vor fi cunoscute celor mici, nu se vor mai teme de prima zi de gradinita, deoarece vor sti exact ce au de facut.

Informeaza-i pe cei mici in legatura cu activitatile de la gradinita

Pentru ca cei mici sa nu se simta timorati in legatura cu prima zi de gradinita, incearca sa ii pui la curent cu toate activitatile pe care le vor desfasura in orele petrecute alaturi de educatoare si colegi. Vorbeste-le despre importanta studiului, a procesului de invatare prin joaca si de importanta odihnei. Nu uita sa cumperi copiilor si seturi de carioci, creioane sau gume de sters, care ii vor fi de folos in fiecare zi la gradinita. In plus, dupa ce ai inscris copiii la gradinita, poti ruga educatoarea sa te primeasca alaturi de cei mici intr-o scurta vizita, inainte de ziua oficiala a deschiderii. Scopul acestei vizite tine de familiarizarea copiilor cu fete noi, pe care le vor recunoaste inca din prima zi si care ii vor usura acomodarea.

Discuta cu cei mici in legatura cu noul lor program

Din momentul in care ai inscris copiii la gradinita si afli care va fi programul lor, impartaseste-le acestora toate aceste informatii. Astfel, copiii vor afla care sunt activitatile pe care le vor desfasura impreuna cu colegii de grupa si care sunt momentele in care incepe si se termina programul de la gradinita. Cei mici vor reusi sa inteleaga si cand vei veni sa ii iei acasa si de ce este aceasta etapa atat de importanta in viata lor.

Ajuta copiii sa isi dezvolte abilitatile sociale si de comunicare

In procesul de pregatire pentru gradinita trebuie sa fie inclus si ajutorul pe care il vei oferi copiilor, pentru ca acestia sa isi dezvolte atat abilitatile sociale, cat si cele de comunicare. Nu ezita sa le propui copiilor sa inteleaga jocurile de societate, precum si alte activitati care implica asteptarea randului. In cazul in care este unicul copil in familie, va avea nevoie sa invete importanta comunicarii si a socializarii, care ii vor fi de folos atunci cand se va afla printre copii. Poti opta si pentru organizarea unor situatii in care cei mici sa se joace si sa comunice cu alti copii de varsta lor, indiferent daca optezi pentru parc sau intalniri de joaca.

Ajuta-ti copii sa inteleaga prieteniile pe care si le vor face, tinand cont si de activitatile zilnice, care implica jocuri, muzica sau poezie, punand accent si pe programul pe care cei mici trebuie sa il respecte, in special daca acesta este un program prelungit, care implica masa si somn la gradinita.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *