Close
1
  • Koh-I-Noor Blog

Cum sa alegi cea mai buna gradinita pentru copilul tau | koh-i-noor.ro

“La gradi” poate fi mai mult decat un loc in care copilul tau este in siguranta, pana cand tu vii de la job. Punand aceasta institutie la baza dezvoltarii celui mic, iti este usor sa vezi ca gradinita este un mediu prielnic pentru insusirea unor aptitudini si trasaturi de caracter deosebit de importante pentru dezvoltarea sa, construite in jurul interactiunii cu alti pusti de varsta sa, precum si a educatiei prin joc si observatie. 

Care sunt beneficiile unei gradinite bune pentru copilul tau?

  1. Il pregateste pentru scoala

Timpul petrecut la gradinita nu inseamna doar excursii, jocuri si serbari de Craciun. Cei mici se familiarizeaza cu o suma de aptitudini de baza – scris, numarat, citit etc. Astfel, le va fi mult mai usor sa se adapteze la ideea de “lectii si teme”, ca activitate recurenta in programul lor, odata ajunsi pe bancile scolii.

  1. Contribuie la dezvoltarea sa intelectuala 

Prin activitati specifice, construite in jurul conceptului de “relationare”, cel mic poate invata sa gandeasca analitic, ascultand parerile altor copii si exprimandu-si propriile idei si sentimente.

De asemenea, aceste activitati ii ofera sansa de a gasi solutii creative, fiind stimulat sa gandeasca diferit si sa prezinte, in fata unui grup de colegi, ideile pe care le-a gasit.

  1. Contribuie la dezvoltarea abilitatilor motorii 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/train-railway-locomotive-wood-189828/

Nu doar aptitudinile intelectuale si emotionale pot fi imbunatatite, ci si cele fizice. Gradinita este un loc in care miscarea – jocuri, excursii, serbari, activitati fizice – reprezinta un element central in programul celor mici. 

Sportul le permite copiilor sa fie in permanenta activi, fapt ce asigura o dezvoltare armonioasa, chiar de la o varsta frageda.

  1. Il familiarizeaza cu ideea de “independenta” 

Acesta etapa incipienta se identifica de foarte multe ori cu declansarea anxietatii de separare. Pentru prima data in viata sa, cel mic se desparte (pentru o buna parte a zilei) de cei dragi.

Insa privind putin mai departe de amplitudinea acestui “hop” emotional, separarea de parinti ii permite copilului sa se descurce singur in tot felul de situatii, fapt ce contruibuie la consolidarea independentei sale.

Asadar, pentru a gasi cea mai buna gradinita pentru copilul tau, trebuie sa fii sincer cu tine si sa gasesti cel mai potrivit raspuns pentru fiecare intrebare dintre cele de mai jos: 

Cand incep sa caut gradinita?

In cele mai multe dintre cazuri, cautarea incepe cu aproximativ 6 luni inainte de deschiderea noului an. In cazul institutiilor de stat, inscrierile la gradinita se fac in intervalul de varsta 3 – 4 ani. Daca discutam despre gradinite particulare, copiii pot fi inscrisi pe liste chiar si de la varste mai mici (2 – 2 ani si jumatate).

Majoritatea institutiilor de invatamant prescolar permit inscrieri in perioada Decembrie-Februarie, urmand ca cei mici sa inceapa orele in anul urmator (inceputul sau mijlocului lunii Septembrie). Pentru mai multe informatii, ia legatura cu alti parinti din bloc sau colegi de birou, care si-au inscris deja copiii la gradinita. Intreaba-i despre varsta minima acceptata la grupa mica, cele mai bune cadre didactice din institutia respectiva, programul de studii etc.

Care sunt prioritatile mele, ca parinte de prescolar?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/child-girl-young-caucasian-1073638/

Chiar daca la inceputul cautarilor, paleta vasta de optiuni poate parea intimidanta, lucrurile se vor simplifica ulterior. Si asta datorita faptului ca lista cu gradinite se micsoreaza, pe masura ce treci cu atentie prin oferta fiecarei institutii in parte.  Tot ce trebuie sa faci este sa stii din start lucrurile pe care gradinita copilului tau trebuie sa le ofere. 

In cazul in care oferta locului respectiv nu satisface una, doua, sau chiar mai multe dintre prioritatile voastre, fa-ti viata mult mai simpla si taie gradinita respectiva de pe lista. Dar intorcandu-ne putin la lista cu prioritati despre care vorbeam, acestea trebuie sa ofere raspunsuri la intrebari precum: 

  • Cat de aproape este gradinita respectiva de casa noastra?;
  • Institutia respectiva ofera posibilitatea prelungirii programului?;
  • Programa educationala pune mai mult accent pe teorie sau pe practica?;
  • Gradinita respectiva primeste si copii care inca fac la olita?;

Gradinita de stat sau gradinita particulara?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/action-activity-balls-day-296302/

Alegerea uneia dintre cele doua optiuni – gradinita privata sau gradinita de stat – este determinata de situatia materiala a familiei, modul de predare asigurat si increderea in experienta personalului didactic.

Ambele variante vin la pachet atat cu o serie de avantaje, cat si cu un anumit numar de dezavantaje. Pentru a miza pe cea mai buna varianta, le vom analiza rand pe rand, chiar acum:

Gradinita de stat – Avantaje

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/kindergarten-clown-garden-animator-2204239/

  • Educatoare cu experienta – personalul didactic din cadrul gradinitelor publice este format exclusiv din persoane cu studii de specialitate (au absolvit licee cu profil pedagogic); chiar daca educatoarele pot fi mai in varsta, iar metodele de predare ale acestora pot fi considerata “usor invechite”, stapanesc o experienta vasta in lucrul cu cei mici.
  • Institutii de invatamant acreditate – majoritatea gradinitelor de stat se bucura de acreditare MECT (Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului); la polul opus, aproximativ 95% din totalul gradinitelor particulare functioneaza doar pe baza unei autorizatii de functionare, emisa de acelasi minister.
  • Preturi mai mult decat convenabile – parintii nu trebuie sa suporte decat costurile cu masa (aproximativ 10 lei/zi). In cazul in care cel mic este absent, costurile cu masa din zilele aferente nu trebuie achitate. Toate celelalte cheltuieli sunt subvetionate de statul roman (exceptie facand deja celebru “fond al clasei”, despre care vorbim separat, putin mai jos)
  • Spatii exterioare si interioare mari – pentru ca au fost concepute inca din faza de proiect ca spatii dedicate procesului educational prescolar, gradinitele de stat dispun de spatii suficiente, atat la interior, cat si la exterior: sali de clasa spatioase, bai separate pentru copii si personal, locuri exterioare de joaca, dormitoare, cabinet medical, sali de mese incapatoare etc.
  • Fiecare gradinita cu propria bucatarie – spre deosebire de gradinitele particulare (aproximativ 50% din totalul acestor institutii de invatamant asigura masa prin servicii de tip catering), cele de stat au, in mare parte, bucatarii proprii si sali de mese aferente.  

Gradinita de stat – Dezavantaje

  • Multi copii per grupa – chiar daca la grupele cu intervale de varsta 3-4 ani, se recomanda o medie de 10 copii/educator, in realitate, exista cazuri in care un educator are in grija chiar si un numar de 20 de copii. Personalul se confrunta de foarte multe ori cu imposibilitatea de a controla un numar dublu de copii cu varste fragede, de aceea, procesul de invatare are de suferit. Mai mult decat atat, la un numar de 20-25 de copii intr-o grupa, exista un risc mult mai mare de transmitere a virusilor, de aceea, micutii sunt mai tot timpul bolnavi, mai ales in lunile critice.
  • Metode de predare, cateodata, invechite – din pacate, metodele de lucru cu cei mici raman in continuare neschimbate, iar unul dintre motivele acestui esec didactic este reprezintat de o lipsa clara de motivatie a personalului din institutiile publice;
  • Se apeleaza la ajutorul financiar din partea parintilor – la stat, este necesara constituirea unui fond, din care sa poata fi acoperite anumite cheltuieli cu rechizitele si alte consumabile;
  • Program zilnic scurt – parintii care lucreaza in fiecare zi pana in jurul orelor 18:00-19:00, trebuie sa stie ca majoritatea gradinitelor publice termina programul la ora 17:00;  
  • Intreg procesul de inscriere este unul greoi – majoritatea gradinitelor publice nu accepta inscrieri ale unor copii cu varste mai mici de 3 ani, iar modul in care evolueaza lucrurile poate fi, pe buna dreptate, unul dezarmant; de aceea, se si recomanda asumarea unei perioade de minim 6 luni, inainte de inceperea anului, pentru inscrierea celui mic.

Gradinita particulara – Avantaje

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/crayons-coloring-book-coloring-book-1445053/

  • O multime de activitati optionale – parintii pot alege ca cel mic sa ia cursuri dintr-o gama vasta de activitati: origami, dans, pictura decorativa, modelaj cu plastilina, pian, karate, inot etc
  • Camere video in spatiile de activitati – exista o multime de gradinite private, dotate cu sisteme CCTV in toate spatiile de activitati, ce transmit in timp real imagini direct pe telefon, laptop sau tableta;
  • Posibilitatea de transport tur-retur – spre deosebire de gradinitele de stat, o parte din cele private pot asigura transportul celor mic, atat dimineata, cat si la finalul orelor;
  • Program de lucru prelungit – pentru parintii care nu isi pot lua copiii de la gradinita, din cauza programului prelungit de la birou, trebuie sa stie ca unele institutii private asigura program prelungit, chiar si pana la orele 20:00;
  • Institutii deschise pe tot parcursul anului – majoritatea institutiile private invatamant prescolar sunt deschise pe aproape intreg parcursul unui an, cu o singura saptamana de vacanta la Craciun si maxim o luna de vacanta, vara;
  • Metode de predare moderne – educatorii stapanesc foarte bine limba engleza si predau dupa metode moderne, orientate mai mult spre practica si interactiunea cu ceilalti copii; de aceea, parintii au acel sentiment ca cei mici sunt pe maini bune;
  • Putini copii per grupa – maxim 12-15 copii intr-o grupa.

Gradinita particulara – Dezavantaje

  • Taxele lunare sunt mult mai ridicate – in afara de achitarea costurilor pentru taxa lunara si mesele zilnice, cu toate ca rechizitele si alte instrumente care sustin actul educational sunt incluse, chiar daca cel mic lipseste motivat de la gradinita, taxa lunara se va achita integral; intr-adevar, exista situatii speciale in care prelungirea perioadei de absenta atrage dupa sine o ajustare a taxei de scolarizare, in functie de acordul stabilit intre conducere si parinti;
  • Servirea mesei in regim de catering – in aceste situatii, pana cand ajunge la gradinita, mancarea se poate raci; de asemenea, pot exista intarzieri mari, cauzate de trafic sau conditii meteorologice aspre;
  • Functioneaza in spatii inchiriate – spre deosebire de sediile gradinitelor de stat, concepute inca din faza de proiect ca locuri destinate invatamantului prescolar, in majoritatea cazurilor, gradinitele private isi desfasoara activitatea in spatii inchiriate; de aceea, pot exista o multime de inconveniente, privind starea spatiior dedicate activitatilor – clase prea mici, scari prea abrupte, numar prea mic de toalete; mai mult decat atat, din cauza faptului ca o astfel de gradinita functioneaza intr-un spatiu inchiriat, aceasta isi poate schimba sediul, o data la cativa ani, situatie neplacuta pentru parinti;
  • Rotatie de personal – exista cazuri in care educatoarea unei grupe se poate schimba de 2 sau chiar de 3 ori, fapt ce poate afecta intreg procesul educational;
  • Spatii exterioare limitate – asa cum spuneam, majoritatea gradinitelor private functioneaza in spatii inchiriate, ce nu dispun de spatii exterioare adecvate; in cazurile acestea se afla in apropierea parcurilor, personalul obisnuieste sa ii duca acolo pe cei mici la joaca, existand riscul producerii unor evenimente nedorite, atat la trecerea strazii, cat si in zona de leagane.

RETINEM CA:

Alegerea celei mai bune gradinite pentru cel mic trebuie sa tina cont de:

  • Experienta cadrelor didactice din unitatea respectiva;
  • Taxele lunare pe care trebuie sa le suporti;
  • Gama de activitati optionale pe care le ofera;
  • Numarul de copii dintr-o grupa;
  • Distanta fata de casa voastra;
  • Disponibilitatea transportului tur-retur;
  • Programul zilnic al unitatii respective;
  • Asigurarea mesei de pranz si a asistentei medicale.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *