Close
2
  • Koh-I-Noor Blog

Cum iti influenteaza tehnologia copilul?

Sursa foto: AICI

Subiectul tehnologiei este unul din ce in ce mai sensibil pentru parinti, dar si pentru copii, deopotriva. Unora le este oferita libertate totala in acest sens, in timp ce altii sunt privati aproape integral de tehnologie, iar parintii nu mai stiu cum pot sa gestioneze aceste probleme, cat mai rapid. Iti oferim cateva sfaturi valoroase in ceea ce priveste accesul celor mici la tehnologia moderna, dar si ce avantaje sau dezavantaje are tehnologia in viata lor.

Utilizarea tehnologiei in randul celor mici

Dependenta, lipsa totala de tehnologie sau moderatie? Nicio extrema nu prezinta vreun beneficiu, asa ca iti vom descrie cateva exemple, prin intermediul carora iti poti da seama cel mai bine cum ar trebui sa fie gestionate aceste lucruri.

  • Dependenta totala de tehnologie

Foarte multi copii pierd timp valoros in fata gadget-urilor. Sunt copii care nu rezista fara telefonul mobil, care tot timpul au cate un joc deschis sau care nu reactioneaza intr-un mod placut atunci cand sunt, periodic, privati de accesul la tehnologie. Acestea sunt principalele trasaturi prin care iti poti da seama de aceasta dependenta si cand e cazul sa iei masuri.

  • Lipsa totala a tehnologiei

Fie din lipsa unei situatii materiale bune, fie din cauza unor reguli clare stabilite de parinti, foarte multi copii nu au deloc acces la un laptop sau o tableta. Acesta nu e un impediment, intrucat sunt extrem de multe moduri in care copiii isi pot petrece timpul liber.

  • Moderatia in folosirea tehnologiei

In cazul in care copilul tau are acces la tehnologie, dar o face in mod moderat, regasim o situatie ideala, in care tehnologia ii ajuta, dar nu ii inlocuieste toate activitatile zilnice.

Cum ii influenteaza tehnologia pe cei mici

Cu siguranta, accesul la tot felul de jocuri si console nu iti vor influenta in mod negativ copilul. Aceasta libertate pe care ei o au de la varste fragede ii poate ajuta si le poate starni imaginatia sau indemanarea. Totusi, asa cum am mentionat anterior, toate acestea trebuie facute cu moderatie – echilibrul e cheia!

  •  Avantaje

Principalul avantaj pe care il aduce accesul moderat la tehnologie tine de elementele interactive, care pot stimula atat inteligenta copilului, cat si creativitatea lui. Pe scurt, nu toate jocurile sunt nocive. Parintele va trebui sa stabileasca, in mod clar, timpul pe care copilul il va petrece in fata unui gadget, si, in acelasi timp, are datoria de a-i explica ce il poate invata bun un astfel de joc. Tu esti cel care il va putea modela in acest sens si atata timp cat il vei superviza, cu siguranta va intelege ce are de facut.

  • Dezavantaje

De cealalta parte a baricadei, regasim accesul nelimitat la tehnologie, care nu doar ca nu este recomandat, dar ar trebui cat mai rapid gestionat, deoarece poate aduce severe consecinte, precum: un nivel scazut de interactiune umana, iritabilitate, probleme de comunicare sau de gestionare a emotiilor.

Cum reusim sa reducem accesul copiilor la tehnologie

Cum poti face sa iti indemni copilul sa nu mai petreaca atat de mult timp in fata unui gadget? In cazul in care cel mic petrece un timp moderat in fata unui joc, din care invata lucruri utile, nu trebuie sa iti faci griji. Atunci cand apar probleme, insa, il poti stimula sa renunte la aceste tabieturi :

  • Ajuta-ti copilul sa inteleaga ce simte

Cel mai important lucru pe care il poti face e sa stai de vorba cu copilul tau. Chiar daca acesta este plictisit sau suparat, nu trebuie sa rezisti tentatiei de a-l lasa sa se bucure de gagdeturi. Invata sa ii cunosti trairile si sentimentele, perfect normale la aceasta varsta.

  • Include-l in activitatile tale

Chiar daca la randul tau ai avut o zi grea, incearca sa-l integrezi pe cel mic in ceea ce ai de facut. Il poti tine in bucatarie si il poti ruga sa te ajute cu gatitul, atat cat este posibil, sau puteti iesi la o plimbare in parc, care va poate relaxa pe amandoi.

  • Asigura-i un program bine stabilit

Desi ai putea spune ca un copil va refuza reguli si limite clare impuse, vei vedea ca, atata timp cat are un program bine stabilit de somn, mancare sau joaca, se va obisnui si va intelege ce este sanatos sau nesanatos in programul lui.

  • Petrece cat mai mult timp impreuna cu el

Organizeaza, cat mai des, diferite iesiri sau planifica activitati, care il vor ajuta. Da-i voie sa se joace cu altii copii sau jucati-va impreuna cu el diverse jocuri care il pot stimula – te poti folosi de jocuri lego, de plastilina, puteti desena, colora sau ii puteti dezvolta caligrafia, prin exercitiu. Acestea vor inlocui cu succes posibilele ore petrecute in fata calculatorului.

Atata timp cat vei reusi sa pastrezi un echilibru in ceea ce priveste accesul copilului tau la tehnologie, cu siguranta va avea efecte pozitive si de lunga durata in educatia si dezvoltarea lui.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *