Close
1
  • Koh-I-Noor Blog

Pigmentii si teoria culorilor: Ghid practic pentru alegerea corecta a nuantelor in compozitie

Sursa foto: AICI

Bine ai revenit pe blogul koh-i-noor

Aici este locul in care pasiunea pentru pictura este impartasita cu toti cei care dau culoare propriului univers de idei, cu ajutorul produselor noastre. 

Astazi descoperim impreuna secretele din spatele alegerii pigmentilor de culoare, dar si ceteva notiuni de baza, privind teoria culorilor: 

De ce o varietate atat de mare de culori? 

Atunci cand vrei sa alegi culori pentru pictura, iti poate fi greu sa alegi cele mai potrivite nuante pentru arta pe care urmeaza sa o realizezi acasa. Variatiile cromatice graviteaza in jurul fiecarei nuante din paletarul pentru culori: 

  • Nuante de alb: alb titan, alb zinc samd ; 
  • Nuante de galben: galben cadmiu, galben amberg samd; 
  • Nuante de rosu: rosu cadmiu, rosu vermillon samd
  • Nuante de verde: verde cobalt, verde oxid de crom; 
  • Nuante de albastru: albastru turcoaz, albastru ultramarin samd

De ce atat de multe variante din care poti alege, daca la baza exista una si aceeasi nuanta? Pigmentii de culoare sunt “vinovati” de aceasta gama variata de posibilitati cromatice, iar despre acestia discutam impreuna chiar acum, in randurile de mai jos: 

Ce sunt pigmentii de culoare? 

Pigmentii de culoare sunt molecule unice, cu rol de absorbtie a undelor luminoase de lungimi variate, obtinandu-se astfel o gama variata de optiuni cromatice a aceleiasi nuante de baza. 

Un pigment de culoare influenteaza solentul, panza de pictura sau hartia de lucru, transmitand catre aceste medii proprietatea pe care am amintit-o putin mai sus. 

De-a lungul timpului, pigmentii au fost dezvoltati de chimisti, a caror preocupare (strict pe zona de posibilități cromatice cu ramificatii in arta) a presupus obtinerea unor nuante cat mai stabile, cat mai placute si cat mai compatibile cu suprafetele de lucru pe care pictorii lucrau.

Pe baza unei ample istorii ce a gravitat in jurul cercetarilor facute pe pigmentii de culoare, astazi ne bucuram de o gama variata de culori pentru pictura, de o calitate net superioara, comparativ cu perioada specifica inceputului de secol XVIII. 

De altfel, chiar si in prezent, obtinerea culorilor pentru pictura are la baza procesul de macinare fina a pigmentilor de culoare, urmata de amestecarea reziduurilor obtinute cu lianti, solventi si aditivi. 

Teoria culorilor: Combinatii cromatice de baza 

Pigmentii de culoare pot fi amestecati pentru a obtine alte nuante spectaculoase. Daca esti familiarizat cu notiunile elementare ce tin de pictura, stii bine ca la baza intregii varietati cromatice se afla, de fapt, trei nuante: rosu, galben si albastru (albul si negrul nu sunt culori). 

Este important de precizat acest lucru, deoarece nu este neaparat necesar sa comanzi online o gama variata de culori, ci doar sa amesteci in mod inspirat anumite note de baza, asa cum vei vedea putin mai jos. 

Amestecarea culorilor tine cont de proprietatile acestora (culori pentru pictura pe baza de ulei, culori pentru pictura etc).

Posibilitatile de combinare a culorilor sunt mult mai simplu de inteles, atunci cand ai la indemana o roata a culorilor. Pornind chiar de la acest instrument utilizat adesea de pictorii incepatori, iata care sunt cele mai simplu de realizat combinatii cromatice: 

  1. Cum se pot obtine culorile secundare 

Acestea se obtin prin combinarea culorilor primare: 

ROSU + GALBEN = PORTOCALIU

GALBEN + ALBASTRU = VERDE

ALBASTRU + ROSU = VIOLET 

  1. Cum se pot obtine culorile tertiare

Acestea se obtin prin combinarea unei culori primare cu o culoare secundara: 

ROSU + ORANGE = PORTOCALIU-ROSCAT

ROSU + VIOLET = VIOLET-ROSCAT 

ALBASTRU + VIOLET = VIOLET-ALBASTRUI (INDIGO)

ALBASTRU + VERDE = VERDE-ALBASTRU (TURCOAZ)

GALBEN + VERDE = VERDE-GALBUI 

GALBEN + ORANGE = PORTOCALIU-GALBUI (AURIU)

Iata care sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le asimilezi pentru inceput, atunci cand vrei sa combini culorile pentru pictura. 

Daca vrei sa afli si alte lucruri la fel de interesante despre culori, tehnici de pictura, instrumente utile in procesul artistic, revino cu drag pe blogul koh-i-noor.ro

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *