Close
1
  • Koh-I-Noor Blog

Idei de activitati cu plastilina: Forme simplu de invatat acasa si beneficii ale acestui tip de joaca

Plastilina reprezinta un material de natura plastica, simplu de modelat conform imaginatiei celor mici, utilizata in scop recreativ si educational. 

Integrate in programa scolara ca un instrument de invatare prin lucru pentru copiii de gradinita si scoala primara, activitatile cu plastilina ofera o serie de beneficii vitale pentru dezvoltarea celui mic, asa cum vom vedea in randurile de mai jos. 

Insa in timpul lunilor de distantare sociala, acest material poate umple cu succes timpul petrecut in casa. Asadar, iti vom recomanda astazi o serie de activitati simplu de pus in practica, construite in jurul unui set de plastilina

Ce beneficii reies din lucrul cu plastilina?

Sursa foto: AICI

Acest produs specific orelor de lucru manual de la scoala si gradina ofera o serie de avantaje, benefice atat pentru bugetul familiei de rechizite scolare, cat si pentru distractia sau dezvoltarea copilului tau: 

Plastilina poate fi reutilizata 

Farmecul plastilinei se bazeaza pe faptul ca acest produs poate fi utilizat ori de cate ori se doreste, fara a fi neaparat necesara refacerea stocului. Astfel, formele si dimensiunile de plastilina sunt mereu altele pe tabla de lucru, dar din aceeasi cantitate achizitionata initial. Asadar, lucrul cu plastilina reprezinta o activitate cat se poate de economica, din punct de vedere al costurilor. 

Plastilina dezvolta coordonarea ochi-maini 

Fiind un produs asociat varstelor fragede, in care dezvoltarea reprezinta un proces aflat in plina desfasurare, plastilina sustine o serie de functii importante in cresterea celui mic. Una dintre acestea: consolidarea unei bune coordonari ochi-maini. 

Prin portionarea necesarului de plastilina de diferite culori, modelarea acestora, selectarea corecta a formelor, micutul va realiza activitati din ce in ce mai complexe cu mainile, prin suportul pe care il ofera ochii. 

Plastilina stimuleaza creativitatea 

Atunci cand copilul tau se distreaza cu un material atat de ofertant, creativitatea nu cunoaste limite. Merita mentionat faptul ca plastilina indeplineste un rol unic in procesul creativ: poate fi reprezentata pe plansa de lucru atat sub forma de modele 2D, cat si sub forma de modele 3D. 

Caracteristicile sale permit constructii indraznete, asa cum cel mic isi imagineaza ca trebuie sa arate, iar daca la formele variate adaugam si gama extinsa de alternative cromatice, procesul creativ poate fi stimulat in proportie de 100%. 

Plastilina sustine cresterea atentiei la detalii 

Am tot mentionat pana acum despre faptul ca plastilina permite o versatilitate incredibila, de la forme simple pana la modele cu extrem de multe detalii. In cazul celor din urma, migala pe care o necesita realizarea acestora favorizeaza cresterea atentiei la detalii. Petele de pe aripioarele unei buburuze, petalele floricelelor, ochii de animalut – toate aceste forme aparent banale sustin puterea de concentrare a copilului tau. 

Cum ne jucam acasa cu plastilina?

Sursa foto: AICI

Iti oferim in randurile de mai jos 5 idei de activitati creative cu plastilina, simplu de realizat alaturi de cel mic:

Orasul multicolor 

Pe plansa de lucru, cel mai va transpune propria sa viziune despre zona in care traieste, cu ajutorul bucatilor colorate de plastilina. Retina ca o astfel de abrodare nu cunoaste conceptul de “eroare”, astfel incat cel mic sa adopte un stil cat mai liber de lucru, conform propriei sale imaginatii. 

Prietenii imaginari 

Cel mic va materializa forma pe care si-o imagineaza ca o au amicii sai imaginari, cu ajutorul formelor colorate din plastilina. Universul creativ al unui copil este cat se poate de complex, iar prietenii imaginari isi pot gasi loc rapid in mintea sa. Ei, bine prin aceasta activitate cu ajutorul plastilinei, a venit momentul sa ii cunosti si tu. 

Florile pentru mama 

Un buchet special pentru mama, realizat de puiul ei cu ajutorul plastilinei, poate fi un mod prin legatura dintre aceste doua fiinte capata si mai multa insemnatate. Florile sunt simplu de reprodus pe plansa de lucru, prin adaugarea unor elemente simplu de realizat si lipit: tulipa, frunzele, petalele si cam atat. Culorile din setul de plastilina vin sa ofere si mai mult farmec buchetului special, oferit mamei in dar. 

Imitarea unor forme

Aceasta activitate creativa cu plastilina se realizeaza pornind de la un model de referinta. Acesta poate fi o imagine sau chiar un obiect real, pe care copilul il are in fata, atunci cand modeleaza. Acest exercitiu ii stimuleaza puterea de concentrare si atentia la detalii, insa farmecul acestuia este ca nicio reproducere nu este gresita, ci reflecta propria viziune a celui mic, fata de aceasta activitate. 

Modele 3D

Mai dificil de realizat, comparativ cu celelalte forme din plastilina despre care am discutat pana acum, modelele 3D sunt, insa, extrem de spectaculoase. Pe Youtube vei gasi cele mai creative proiecte 3D, realizate cu ajutorul acestui material, simplu de adus la viata, atunci cand exista la indemana un totorial cu pasi foarte clari. Iata un singur exemplu, in acest sens: 

CREATII DIN PLASTILINA

Ce obiecte pot cu fi combinate cu plastilina?

Este ideal ca cel mic sa lucreze cu plastilina, deoarece modelele realizate pot fi infrumusetate intr-o etapa ulterioara cu o multime de alte obiecte sau materiale complementare. Iata doar cateva dintre acestea, utilizate adesea in cadrul unor astfel de activitati: 

  • Capace; 
  • Paie; 
  • Frunze; 
  • Crengute; 
  • Chibrituri; 
  • Scobitori; 
  • Conuri de brad; 
  • Nasturi; 
  • Pietricele; 
  • Scoici etc 

In concluzie, activitatile cu ajutorul plastilinei deschid un drum nou catre universul de idei al copilului tau! Asadar, vezi oferta noastra de pe site la plastilina si comanda online cele mai potrivite produse pentru cei mic!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *