Close
0
  • Koh-I-Noor Blog

Cum sa inveti sa desenezi: Exercitii simple si sfaturi utile

Sursa foto: Shutterstock

Toti am experimentat arta desenului in copilarie, indiferent ca am folosit creioane colorate sau, pur si simplu, desenam cu degetele pe geamurile aburite. Daca, din diverse motive, ai renuntat la acest hobby si vrei sa inveti sa desenezi, esti in locul potrivit. In articolul de astazi, iti prezentam cateva exercitii simple si sfaturi utile despre cum sa inveti sa desenezi.
Da, ai citit bine! Nu iti vom arata cum sa desenezi, ci, cum sa inveti sa desenezi tot ceea ce doresti, pornind de la cateva exercii simple, in esenta. Si, chiar daca vei gasi unele exercitii destul de evidente, acestea vor pune bazele invatarii tale a artei desenului. Desigur, asta daca esti un incepator absolut in ceea ce priveste desenul in creion!

Cum sa inveti sa desenezi: Divizarea liniei drepte
Este un efort pentru tine sa trasezi un simplu cerc, iar liniile pe care vrei sa le desenezi sunt curbate in loc sa fie drepte? Aceste situatii apar in lipsa dobandirii unor abilitati de baza, adesea, ignorate atunci cand vrei sa inveti sa desenezi. Desigur, aceste abilitati sunt deja evidente pentru cei care deseneaza in mod constant, insa, pot fi uitate extrem de usor daca nu ai tinut un creion in mana perioade indelungate. Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa te deprinzi cu aceste abilitati de desen!
Pasul 1
Liniile drepte exista doar in plan vectorial, ca distanta cea mai scurta dintre doua puncte. Desigur, poti utiliza o rigla pentru trasarea unei linii drepte, insa, este esential ca mana ta sa se obisnuiasca sa deseneze linii lungi perfect drepte. Si, cum pentru incepatori trasarea unei linii drepte este imposibila, iti sugeram sa folosesti linii mai scurte, pentru care mana este obisnuita. Cu cat linia dreapta este mai divizata, cu atat desenul tau se va apropia mai mult de original.
Pasul 2
Un desen ceva mai complex va presupune intotdeauna o constructie din linii, curbe si cercuri perfecte. Relaxarea mainii este esentiala pentru dobandirea tehnicii desenatului. Desenul tehnic (liniile drepte si cercurile perfecte) necesita un nivel ridicat de concentrare, motiv pentru care trebuie sa te axezi pe efectul final al creatiei. E important sa inveti cum sa ramai relaxat in timp ce desenezi, pentru a schita, astfel, rapid un desen. Este suficient sa urmezi reguli simple precum:
• Imparte liniile lungi in linii scurte
• Atinge hartia unui bloc de desen special cat mai delicat, fara a apasa mult pe creion
• Deseneaza rapida
Pasul 3
In pasul urmator trebuie doar sa umpli spatiile dintre liniile punctate, acolo unde este cazul, aplicand regulile simple din pasul anterior. Ulterior, poti evidentia liniile cu ajutorul unor markere sau apasand putin mai mult pe creion.

Sursa foto: Shutterstock
Cum sa inveti sa desenezi: Creeaza-ti un stil propriu
Poti desena doar lucruri care au fost desenate anterior de altcineva? Cu siguranta, trebuie sa le oferi desenelor tale o nota personala. Poti aplica aceeasi regula pe care ai folosit-o si atunci cand ai deprins abilitatile scrisului, gandindu-te la ce vrei sa obtii si nu la linii perfect drepte. Deseneaza rapid, iar miscarea unica a mainii tale va da nastere stilului propriu de desen.

Pentru a avea rezultate spectaculoase in timp, este nevoie sa incepi sa desenezi lucruri din mediul tau, cu mainile nesigure si tremurande, fara a te gandi prea mult la rezultat. Totodata, este nevoie sa schitezi cat mai des, pentru a-ti forma mana sa se miste natural pe hartie. Si, atata vreme cat ramai creativ si vei experimenta diverse forme, lungimi sau distante, cu siguranta, vei ajunge la desenul dorit.

Sursa foto: Shutterstock
Cum sa inveti sa desenezi: Masoara proportiile
Pentru incepatorii intr-ale desenului, este greu sa poata aprecia corect o distanta dintre doua puncte, fara rigla sau alte instrumente de masurat. Si, cum proportiile reprezinta o adevarata provocare pentru un artist aspirant, e important sa iti antrenezi ochii pentru a trasa corect proportiile.

In aceasta ordine de idei, e important sa observi peste tot proportiile in jurul tau, pentru a creste, astfel, nivelul concentrarii. Nu uita sa exersezi, pentru ca aceasta abilitate sta la baza unor desene reusite. Porneste de la imaginile mai simple, pentru copii, si continua cu desene mai avansate pe masura ce-ti formezi o baza solida.

Sursa foto: Shutterstock
Cum sa inveti sa desenezi: Elibereaza-ti mana
Poate parea greu pentru un artist incepator sa deseneze chiar si niste simple linii paralele, pentru ca a doua linie mereu tinde sa o ia in directia gresita. Acest lucru se intampla, de regula, cand iti dai prea mult silinta. Atunci cand desenezi grijuliu, mana ta are mai mult timp pentru a face greseli, motiv pentru care trebuie sa-ti eliberezi mana si sa desenezi cat mai repede.

Pentru a dobandi aceasta abilitate este important sa desenezi cat mai multe linii, cercuri si valuri rapid, si sa-ti lasi mana sa se simta cat mai libera.

Sursa foto: Shutterstock

Daca exersezi indeajuns, vei putea observa imbunatatirea tehnicii de desen. Aceste exercitii pentru incepatori, chiar daca sunt in aparenta neinsemnate, pot contribui uimitor la dezvoltarea abilitatilor. Acum, ca ai trecut de primii pasi si ai invatat un pic sa desenezi, poti trece la niveluri intermediare. Poti folosi chiar si creioane pentru arta, demne de un adevarat artist!

Imaginea 1 poate fi descarcata de aici.
Imaginea 2 poate fi descarcata de aici.
Imaginea 3 poate fi descarcata de aici.
Imaginea 4 poate fi descarcata de aici.
Imaginea 5 poate fi descarcata de aici.

Related Posts

One thought on “Cum sa inveti sa desenezi: Exercitii simple si sfaturi utile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *