Close
4
 • Koh-I-Noor Blog

Tot ce trebuie sa stii despre terapia prin arta

“Terapia prin arta” poate descrie totalitatea exprimarilor artistice menite sa imbunatateasca sau sa mentina sanatatea mintala si emotionala a unui individ. Aceasta metoda terapeutica il poate ajuta pe pacient sa isi controleze mai bine episoadele de anxietate, sa dezvolte abilitati de comunicare si relationare cu semenii sai, sa se inteleaga mult mai bine, ca parte a unui sistem relational complex etc.

Sursa foto: AICI

Mai multe despre terapia prin arta, in randurile de mai jos:

Cui i se adreseaza terapia prin arta?

Care sunt principalele beneficii ale terapiei prin arta?

Rolul terapiei prin arta – beneficii secundare

Importanta art-terapiei de grup

Terapia prin arta – principalele activitati

Terapia prin arta pentru gestionarea emotiilor

Terapia prin arta pentru o mai buna relaxare

Terapia prin arta pentru depasirea traumelor

Cui i se adreseaza terapia prin arta?

O multime de persoane, din categorii sociale variate, pot opta pentru acest tip de terapie, astfel incat sa isi “vindece” o trauma psihologica puternica, survenita in urma:

 • Unui abuz sexual, accident rutier sau de munca;
 • Unui cataclism natural de proportii sau a unui act terorist;
 • Unui sir neintrerupt de abuzuri, survenite in perioada copilariei;
 • Unor neintelegeri in familie sau la locul de munca.

De asemenea, terapia prin arta se adreseaza pacientilor care sufera de: autism, depresie, schizofrenie, dementa, sau celor pacientilor care se confrunta cu dependenta de alcool sau dependenta de droguri.

Care sunt principalele beneficii ale terapiei prin arta?

Sursa foto: AICI

Indiferent de actul artistic practicat in timpul sesiunilor – colorat, pictura, muzica, sculptura – aceasta manifestare reprezinta o punte dintre arta si psihoterapie, cu menirea de a:

 • imbunatati sanatatea mintala, indiferent de natura traumei suferite;
 • gestiona mult mai bine dependentele si alte comportamente problematice;
 • rezolva conflictele dintre doi sau mai multi colegi de birou;
 • imbunatati abilitatile interpersonale si de a ajunge in armonie cu propria persoana.

Asadar, iata care sunt principalele “bile albe” pe care le ofera terapia prin arta:

 • Ii ofera persoanei in cauza libertatea de a-si exprima – prin intermediul artei – o serie extinsa de emotii complexe, precum: furia, teama, ura, fericirea, incertitudinea etc;
 • Ii ofera persoanei in cauza posibilitatea de a se descoperi pe sine, intelegand astfel mult mai bine rolul sau in societate si sensul propriei sale vieti;
 • Ofera un binemeritat “zvac” partii creative a creierului – cea dreapta – parte pe care foarte multe persoane o utilizeaza prea putin;
 • Ii poate ajuta pe copiii cu dizabilitati de invatare sa asimileze mult mai simplu o serie intreaga de notiuni teoretice;
 • Poate fi o alternativa terapeutica de bun augur, in cazul persoanelor adulte care se confrunta cu un stres major;
 • Reprezinta un sprijin binevenit pentru copiii care sufera de probleme comportamentale, in relatiile interpersonale pe care le au la scoala sau acasa;
 • Terapie recomandata si in cazul pacientilor cu tulburari mintale severe.

Rolul terapiei prin arta – beneficii secundare

Sursa foto: AICI

Specialistii sunt de parere ca persoanele cu autism se pot exterioriza mult mai bine prin intermediul imaginilor decat prin vorbit. De aceea, din punct de vedere al caracterului terapeutic, arta poate fi un ajutor de pret pentru persoanele cu autism, reprezentand modul perfect prin care pot analiza ceea ce se petrece in mintea lor, reprezentand apoi starile emotionale cu ajutorul creioanelor, cariocilor, acuarelelor etc

Mai mult decat atat, terapia prin arta se poate dovedi a fi de un real folos persoanelor care au fost victimele unor abuzuri repetate – emotionale, fizice, sexuale – ce au lasat urme adanci in felor lor de fi. Prin exprimarea propriilor emotii cu ajutorul artei, victimele abuzurilor pot ajunge la mult mai simplu la cauza blocajului mintal, cauzat de aceste amintiri, le pot codifica sub forma unor forme sau culori, fiindu-le astfel mult mai simplu sa le gestioneze ulterior.

Totodata, terapia prin arta reprezinta o modalitate foarte buna prin care se pot antrena anumiti “muschi” ai mintii umane, precum: rabdarea (vezi cartile de colorat pentru adulti), increderea, memoria, contruibuind totodata la reducerea tensiunii acumulate, precum si la dobandirea unei rezistente mult mai bune. 

Importanta art-terapiei de grup

Activitatile creative constituie un adjuvant extrem de important in lupta cu depresia, anxietatea, formele usoare de schizofrenie, mai ales daca acestea sunt practicate in cadrul unui grup de pacienti. De altfel, beneficiile terapiei in grup nu sunt deloc putine. Exprimarea emotiilor prin arta, in cadrul unui grup de pacienti, faciliteaza un nivel mai mare de interactiune.

Mai mult decat atat, schimbul de experiente ii poate determina pe pacienti sa se exprime mult mai simplu, inlocuind desenele cu discutiile constructive. Studiile arata ca grupurile mici (5-7 persoane) in care se desfasoara activitati artistice cu scop terapeutic, genereaza cadrul perfect de lucru, in care concepte precum “apartenenta la un grup”, “sine colectiv” capata substanta.

Terapia prin arta – principalele activitati

Surs foto: AICI

Imaginile determina un impact emotional extrem de puternic. De aceea, reprezinta o alternativa de manifestare a unor emotii si sentimente ascunse, pe care pacientii le pot exterioriza cu mare dificultate.

Actul creativ are capacitatea de a stimula functiile cognitive, influentand astfel gradul de constientizare a sinelui. Prin participarea la cursuri de terapie prin arta, pacientii pot constientiza mult mai bine barierele emotionale puse in fata unui parcurs firesc al vietii.

Este foarte important de precizat inca de la inceput faptul ca terapia prin arta trebuie sa se realizeze cu sprijinul unui terapeut. Chiar daca si acasa, intr-un mod absolut involuntar, putem sa activam o serie de beneficii ale terapiei prin arta, cele mai bune rezultate se obtin intr-un cabinet autorizat, in compania unui specialist acreditat sa coordoneze o astfel de activitate.

De aceea, cartile sau aplicatiile pentru colorat destinate adultilor, seminariile si modulele teoretice pentru intelegerea acestui concept nu pot fi catalogate drept “instrumente terapeutice”, decat in cazul in care acestea sunt rezultatul efortului depus de specialisti acreditati.

Relatia unica dintre arta si terapie a dat nastere unei liste complexe de activitati cu pontential de vindecare / ameliorare, lista despre care vom discuta chiar acum:

Terapia prin arta pentru gestionarea emotiilor

Sursa foto: AICI

Pentru gestionarea / ameliorarea unui set intreg de emotii si sentimente, se recomanda urmatoarele activitati:

 • Exprimarea emotiilor prin intermediul desenelor realizate;
 • Realizarea asa-numitei “Diagrame a emotiilor”;
 • Desenarea si colorarea unor tablouri meditative;
 • Pastrarea unui jurnal creativ, cu progresele facute;
 • Gestionarea emotiilor prin intermediul jocului cu papusi;
 • Redactarea si expedierea de scrisori catre anumite persoane;
 • Sculptura in lut si realizarea de colaje meditative.

Terapia prin arta pentru o mai buna relaxare

Sursa foto: AICI

Pentru reducerea stresului puternic si inlocuirea acestuia cu stari de fericire, armonie si relaxare, terapia prin arta se poate traduce prin:

 • Pictura, colorat si desenat, pornindu-se de la tonuri muzicale variate;
 • Reprezentari grafice pe coli de hartie supradimensionate;
 • Reprezentari grafice, utilizandu-se DOAR anumite culori si forme;
 • Pictura si modelaj cu ochii inchisi;
 • Pictura si sculptura in recipiente cu nisip;
 • Pictura cu ajutorul palmelor si al degetelor;
 • Fotografii in natura sau a unor obiecte alese de terapeut.

Terapia prin arta pentru depasirea traumelor

Sursa foto: AICI

In cazul pacientilor care au suferit o trauma puternica, determinata de un eveniment (sau o serie de evenimente) cu un impact emotional major, se recomanda urmatoarele activitati:

 • Desenarea unui spatiu pe care pacientul il poate identifica drept unul “personal”;
 • Reprezentarea grafica a fricilor pe care pacientul le traieste constant;
 • Portretizarea unor persoane dragi, care au disparut subit din viata pacientului;
 • Construirea unui colaj motivational, cu obiecte ce au o semnificatie aparte.

Retine ca…

Scopul acestei terapii non-verbale consta in explorarea emotiilor si exteriorizarea acestora, atunci cand verbalizarea acestora poate fi prea dificil de realizat. Prin colorat, desenat, pictura sau modelaj, terapeutii incearca sa lege o punte de legatura intre pacient si problema acestuia – stres, trauma din copilarie, abuzuri repetate – pentru ca persoana in cauza sa o poata identifica si aborda cu mai mult curaj.

 

Related Posts

3 thoughts on “Tot ce trebuie sa stii despre terapia prin arta

 1. Luiza Olenici

  Bună ziua! Cum va pot contacta pentru idei de activități de terapie prin arta, cu o finalitate? (sa mearga acasa cu ceva realizat de ei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *