Istoria Koh-I-Noor

KOH-I-NOOR Hardtmuth A.S. din Cehia este unul dintre liderii mondiali in productia de articole de papetarie de prim rang pentru artisti, scoli si birouri.

Joseph Hardtmuth, fondatorul Koh-I-Noor, a inventat procesul pentru productia creioanelor in anul 1790. In anul 1848, Karl si Ludwig, fiii lui Joseph, au infiintat in Ceske Budejovice prima fabrica din lume pentru producerea creioanelor. Creioanele KOH-I-NOOR au avut succes la o serie de expoziții mondiale fiind premiate, pentru a numi cateva, in 1855 la New York, in 1856, 1900 si 1925 la Paris, in 1862 la Londra, in 1882 la Viena si in 1905 la Milano.

De-a lungul timpului, productia de grafit a fost intregita printr-un sortiment complet de produse in patru categorii principale: sortiment pentru artisti, sortiment scolar, sortiment de birou si sortiment hobby.

Structura si domeniul de utilizare al produselor sunt reglementate de cerintele care apar in cadrul fiecarei categorii in parte. Astfel, Compania KOH-I-NOOR este la curent cu evolutiile si tendintele actuale in domeniu, actualizand si perfectionand gama produselor sale pe baza cererii.

In oferta KOH-I-NOOR, clientul va gasi cateva mii de produse - creioane, carbuni, crete, pasteluri, culori pe baza de apa si ulei, tusuri, o întreagă serie de papetărie, materiale plastice.

Stiti de unde vine numele de “KOH-I-NOOR” al producatorului ceh de papetarie? Compania ceheasca a preluat numele faimosului diamant aflat in coroana reginei Angliei in urma unei memorabile intamplari: 

La Expozitia Mondiala de la Paris, din anul 1890, reprezentantii Hardtmuth au lansat creioanele cu tarii diferite. Astfel a fost stabilit standardul după care TOATE creioanele sunt produse si la ora actuala. Astfel a fost patentat mix-ul in diverse proportii de caolin si grafit incastrat in lemn lacuit de cedru - creionul din prezent.

Regina Victoria a fost atat de indragostita de aceste creioane incat le-a acordat numele de KOH-I-NOOR, sursa de inspiratie fiind diamantul cu acelasi nume (care se traduce “Muntele de Lumina”), primit cadou din India pentru bijuteriile Coroanei. Fratii au fost premiati cu o medalie speciala pentru comemorarea evenimentului.

https://www.youtube.com/watch?v=IxTyXI0ngcA

Astfel, nou redenumita, compania KOH-I-NOOR Hardtmuth a devenit sinonima cu creioanele de calitate inalta si cu produsele fine de arta!

In prezent, KOH-I-NOOR Hardtmuth este o companie privata care de-a lungul timpului s-a dezvoltat intr-un mod dinamic. Este cel mai mare producator de produse scolare si birou, instrumente de scris si desenat din Europa Centrala si de Est.

Strategia fundamentala este aceea de a oferi cea mai larga gama de produse avand variate niveluri de pret, mentinandu-se constant o calitate ridicata. Indelungata traditie si know-how-ul de varf permit un raport exceptional intre calitatea traditionala de nivel inalt si pretul adecvat. De aceea, in oferta de baza exista grupe de produse care se deosebesc prin nivelul de pret, incepand cu produse utilizate in mod curent si pana la cele de inalta calitate pentru artisti. Sortimentul destinat artistilor reprezinta unul din principalele grupe de produse care se dezvolta in continuu si cu precadere asigurand-se un nivel inalt de calitate.

Compania foloseste marca KOH-I-NOOR, care a fost pentru prima oara inregistrata la data de 12.11.1894 si astazi este inregistrata in 73 tari din intreaga lume, inclusiv in Romania.
Cunoscuta marca inregistrata avand forma unei “fundite” a inceput sa fie folosita ca o completare a cuvintelor KOH-I-NOOR Hardtmuth incepand cu 30.09.1935. Din anul 2000, sigla a fost completata cu un creion, reprezentand principalul program de productie.
Pe langa marca inregistrata KOH-I-NOOR Hardtmuth, se mai foloseste si o intreaga colectie de alte marci, unele dintre ele fiind la fel de vechi si cunoscute ca si principala marca:
- Versatil – creioane mecanice,
- Toison D’or – creioane diverse tarii, crete uscate
- Progresso – creioane grafit fara lemn
- Mondeluz – creioanele pastel “Aquarell”
- Gioconda – produse de arta.

In anul 1994 a luat fiinta societatea care, incepand cu 1997 are primul import de produse Koh-I-Noor Hardtmuth.

In 2005 devenim reprezentanta in Romania a Koh-I-Noor Hardtmuth.

In anul 2011 se inaugureaza depozitul din Buftea.

Site-ul www.koh-i-noor.ro sau www.creioane.ro se transforma in magazin on-line in anul 2007.

 

Lumea este un tablou imens, este esential cum si cu ce desenezi! Noi o facem de 230 ani!